Groot onderzoek incassofraude bij particulieren

In een grootschalig rechercheonderzoek naar incassofraude heeft de politie Oost-Nederland woensdag op verschillende plaatsen in Nederland beslag gelegd op administratie en computers. Aanhoudingen volgen waarschijnlijk later.

Radar

Het onderzoek werd recent opgestart naar aanleiding van binnengekomen informatie (onder andere vanuit België) en ook door aandacht in het consumentenprogramma Radar. Daarbij bleek dat er op grootschalige wijze incassofraude was gepleegd tussen januari 2015 tot en met januari 2017. Meerdere inwoners van Nederland en België werden zo via onterechte automatische incasso’s gedupeerd. De automatisch geïncasseerde geldbedragen werden grotendeels naar het buitenland doorgesluisd.

Miljoenen euro’s

De omzet beliep naar schatting enkele miljoenen euro’s op jaarbasis, aldus de politie. Slachtoffers werden vaak vanuit callcenters in het buitenland benaderd.

Rechercheurs bezochten onder leiding van het Openbaar Ministerie onder andere adressen in Arnhem, Dieren en Zutphen om beslag te leggen op gegevensdragers, administratie, banktegoeden en luxegoederen zoals twee personenauto’s en een camper. Het onderzoek richt zich voorlopig op het vergaren van informatie uit de in beslag genomen administratie en computers. Pas daarna zijn aanhoudingen te verwachten. Hangende het onderzoek wil de politie geen aanvullende mededelingen doen.