Groot onderzoek naar steekpartijen Maastricht

Bij de steekpartijen van donderdagavond in Maastricht zijn uiteindelijk een man van 46 en een vrouw van 56 om het leven gekomen. Drie mensen, waaronder de verdachte, raakten gewond. De verdachte is volgens De Limburger een Syriër (37).

Veel onderzoek

Naar aanleiding van de incidenten op de Botsaartstraat en op de Joseph Postmesstraat plaatsvonden heeft de politie grootschalig recherche onderzoek (TGO) opgestart. Ruim 20 rechercheurs kijken naar de zaak. Volgens de politie moet er nog veel technisch en tactisch onderzoek plaatsvinden.

Ziekenhuis

Op de Joseph Postmesstraat raakten twee personen gewond en moesten naar het ziekenhuis. De 21-jarige dochter van de overleden vrouw verblijft nog in het ziekenhuis. Over de aard van de verwondingen wordt verder geen informatie gegeven.

Vrijdagmiddag zijn een aantal woningen doorzocht onder leiding van een rechter-commissaris.

Cultureel centrum

Na het tweede steekincident is de verdachte naar een Turks cultureel centrum aan de Weustenraadstraat in Maastricht gevlucht. Daar is hij rond 21.30 door de politie aangehouden. Vrijdagochtend heeft in de ruimte waar de aanhouding plaatsvond technisch en tactisch onderzoek plaatsgevonden. Daarna is de bewaking van deze ruimte opgeheven en is deze weer vrijgegeven voor bezoekers.

De verdachte is donderdagavond na zijn aanhouding overgebracht naar het ziekenhuis. Daaruit is hij inmiddels ontslagen. Hij is overgebracht naar het politiebureau voor verhoor. De politie zoekt uit wat de onderlinge relaties tussen verdachte en slachtoffers uit.

Bebloed gezicht

In De Limburger beschrijft bestuurslid Osman Öztürk van het Turks cultureel centrum Tevhid de gang van zaken:

Hij kwam binnen met bebloed gezicht en had een mes in zijn handen, dat hij bij binnenkomst in de hoek bij de tv legde, waarna hij kalm op een stoel bij het raam ging zitten. (…) Op dat moment wisten we nog niet wat er gebeurd was. We hebben geprobeerd hem kalm te houden met een glaasje water en papiertjes om zijn gezicht schoon te vegen. Tegelijkertijd hebben we direct het mes bij de tv weggepakt en de politie gebeld.

Volgens Öztürk is het centrum geen moskee. Iedereen kan er binnenlopen. De dader zou er rond 18.30 ook al even zijn geweest.

Keel

In de Maastrichtse wijken Caberg en Malpertuis doen vele geruchten de ronde. Over de zaak. Zo zou bij een van de slachtoffers de cel zijn doorgesneden. De politie zegt op de hoogte van deze geruchten en neemt deze in het onderzoek mee en zegt er nog niks over.

De politie wil niets zeggen over aanleiding of motief van de dader en zegt getuigen te zoeken die meer weten over de achtergronden.