Groot onderzoek naar synthetische drugs geklapt

Dinsdag zijn acht verdachten aangehouden en nam de politie een grote hoeveelheid synthetische drugs, chemicaliën, wapens en explosieven in beslag. Dat heeft de politie Den Haag woensdag bekendgemaakt.

120 politiemensen

Het onderzoek is begonnen naar aanleiding van een op 10 januari 2016 aangetroffen drugslaboratorium in De Lier. Tijdens dit onderzoek kreeg het team zicht op een groepering die zich op grote schaal bezig hield met de productie van synthetische drugs. Op 17 locaties binnen de regio Den Haag werden dinsdag invallen gedaan waarbij ruim 120 politiemensen betrokken waren.

Zeecontainers

Agenten troffen meerdere productieplaatsen ten behoeve van synthetische drugs aan, waaronder een mobiel laboratorium. De groepering maakte onder andere gebruik van zeecontainers voor de opslag van chemicaliën. Tijdens de doorzoekingen ontdekten agenten een ruime hoeveelheid MDMA, goed voor de productie van enkele miljoenen xtc-pillen.

Handgranaat

Bij een doorzoeking in een woning aan de Hellingweg in Scheveningen werden onder andere een Kalasjnikov en een handgranaat aangetroffen. De EOD maakte deze handgranaat onklaar. Ook op de andere locaties werden vuurwapens en verdovende middelen gevonden. De politie trof in een van de woningen een koffer aan met een grote hoeveelheid contant geld in diverse coupures. Ook op andere zoekplaatsen werden geld, dure sieraden en valse identiteitsbewijzen in beslag genomen. De ontmanteling van de productieplaatsen duurde tot in de late avonduren van dinsdag.

De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit en brengt daarom in het belang van het onderzoek nog geen verdere specifieke informatie over verdachten en locaties naar buiten.