Groot Spaans cocaïne- en hasjnetwerk opgerold met Nederlandse link

De Spaanse politie heeft een drugsorganisatie opgerold die verantwoordelijk zou zijn voor de smokkel van grote partijen cocaïne en hasj naar Midden-Europa en Nederland. Twaalf verdachten zijn gearresteerd tijdens een operatie in Badajoz, Guadalajara, Madrid, Malaga en Valencia. Er zijn onder meer 600 kilo cocaïne, vuurwapens, messen en 700.000 euro cash geld in beslag genomen.

‘Grote Marokkaanse drugshandelaar’

Volgens de Spaanse politie gaat het om het grootste distributienetwerk voor cocaïne in Madrid. Het onderzoek startte begin 2020 bij enkele verdachten uit Madrid en Marbella. Aan het hoofd van de organisatie stond volgens de autoriteiten een Marokkaanse drugshandelaar “van grote internationale betekenis, die contacten onderhield met de Marokkaanse en Zuid-Amerikaanse organisaties die de drugs leveren.” Hj werkte nauw samen met familieleden en kennissen.

Wietplantages

De modus operandi van de organisatie bestond uit de aankoop van grote marihuanaplantages in verschillende delen van Spanje, waardoor ze de smokkel van cocaïne en hasj naar andere landen konden financieren.

De coke werd in kleine hoeveelheden dan gebruikelijk verpakt, waardoor de pakketen makkelijker te smokkelen waren. De drugs werden in verborgen ruimtes in auto’s vervoerd. De smokkelaars waren steevast in driedelig pak gekleed, zodat ze zakenmannen leken.

Volgens de Spaanse recherche gaat het om een zeer professionele en gewelddadige organisatie. Bij invallen werden meerdere vuurwapens, een arsenaal aan messen en boksbeugels gevonden. Naast 600 kilo cocaïne werden ongeveer 700.000 euro in contanten en 20 voertuigen in beslag genomen, waaronder één ter waarde van ruim 250.000 euro.

“Drugsadvocaat”

Onder de arrestanten bevindt zich een “drugsadvocaat” die rechtsbijstand verrichtte en advies gaf over witwassen en zelf ook cocaïnetransacties uitvoerde. Als de wiet werd geoogst werd er hasj van geperst, die in pakketten van 20 kilo naar Midden-Europa en Nederland werden gesmokkeld.