Grootschalige hasjsmokkel in Amsterdam

De politie Amsterdam-Amstelland heeft zeven verdachten aangehouden op verdenking van hasj-invoer, witwassen en deelneming aan een criminele organisatie. In totaal kwam tijdens het onderzoek 1300 kilo hasj in beeld, met een straatwaarde van ruim 10 miljoen euro, aldus de politie. Het onderzoek liep vanaf april. De laatste verdachte is maandag ergens in Noord-Holland aangehouden. De man is eigenaar van een transportbedrijf.

 

De meeste andere verdachten zijn afgelopen zomer al aangehouden, onder hen zijn twee vrachtwagenchauffeurs die voor het transportbedrijf werkten. Een van hen is door de Franse autoriteiten in Frankrijk aangehouden toen hij ruim honderd kilo hasj in een verborgen ruimte in zijn vrachtauto het land in smokkelde. De tweede vrachtwagenchauffeur is vrijgelaten maar wordt nog steeds gezien als verdachte.

Het onderzoek begon in april dit jaar naar aanleiding van informatie over een opslag voor verdovende middelen in het Amsterdamse havengebied. Tijdens het onderzoek werd uitgebreid samengewerkt met de douane, de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, rechercheurs van het Korps Landelijke Politie Diensten en van het korps Noord-Holland-Noord.

Op twee locaties in Noord-Holland werd na de aanhouding van de transporteur een zeer uitgebreide zoekactie uitgevoerd. Speciale zoekteams van de Koninklijke Landmacht zochten naar verborgen ruimten. Ook werden speurhonden ingezet die geld en drugs opsporen. Bij het onderzoek werd een aanzienlijk geldbedrag in beslag genomen, evenals een auto die voorzien was van een verborgen ruimte.

300 kilo hasj

Op verschillende plaatsen in Nederland werden verdachten aangehouden. Twee van de hoofdverdachten werden in de omgeving van Rotterdam gearresteerd met behulp van een zogenoemde autoprocedure waarbij een arrestatieteam een auto tot stilstand brengt en de inzittenden direct aanhoudt. De verdachten waren op het moment van aanhouding in het bezit van ruim 300 kilo hasj. De kilo’s zijn in beslag genomen en zoals gebruikelijk na monstername verbrand.

‘Het was een zaak van de lange adem’, aldus een recherchechef . ‘De verdachten die in beeld kwamen waren zeer oplettend. Daardoor was het lastig om goed zicht op de zaak te krijgen.’ Het onderzoek werd geleid door een recent opgericht rechercheteam van de Dienst Controle Infrastructuur en Verkeer van de politie Amsterdam-Amstelland. Het team richt zich voornamelijk op de aanpak van criminaliteit in de Amsterdamse haven en in de transportbranche. Het team was eerder succesvol in de aanpak van georganiseerde wietteelt in het havengebied waarbij een ontnemingrapportage van ruim 1 miljoen euro werd opgemaakt.