Grootschalige invallen Noord-Brabant (UPDATE)

In verband met een groot fraudeonderzoek van de Bovenregionale Recherche Zuid-Nederland (BRZN) zijn dinsdagochtend invallen gedaan in Rosmalen en Den Bosch. Op zeker negen verschillende locaties zijn tot nu toe acht mensen aangehouden. De mensen zijn allemaal lid van dezelfde Roma-familie, dat meldt Omroep Brabant.

Het onderzoek richt zich niet alleen op Nederland. Ook in Zweden zijn arrestaties verricht in deze zaak. Dat zijn geen familieleden van de zigeuners uit Nederland, maar ze staan wel in contact met elkaar.

Een woordvoerster van BRZN meldt aan Omroep Brabant dat signalen uit een onderzoek door de Belastingdienst aanleiding vormen voor een strafrechtelijk onderzoek. De aangehouden personen worden verdacht van het witwassen van geld en valsheid in geschrifte. De politie sluit niet uit dat er nog meer mensen worden aangehouden.

De invallen zijn gedaan door ongeveer 200 mensen van de politie, Openbaar Ministerie, het KLPD, defensie, de gemeente Den Bosch en de sociale recherche. Zestig militairen van een Advanced Search Team van defensie zoeken met speciaal apparatuur achter de muren, in de bodem en de kleine ruimtes. De Roma-familie trok eerder al de aandacht van de belastingdienst, maar nu neemt justitie de zigeuners op de korrel.