‘Grootste drugsbaas van Noord-Afrika opgepakt’ (VIDEO)

De Spaanse Nationale Politie zegt in Málaga ‘de grootste drugshandelaar van Noord-Afrika’ te hebben opgepakt. Hij zou al sinds de jaren zeventig een rol spelen in de hasjhandel en zijn overgestapt naar cocaïne. Het is een 72-jarige man van Marokkaanse origine die woonde en werkte in het Zuid-Spaanse Málaga.

Familieorganisatie

Er is recent in een haven aan de Costa del Sol een ton cocaïne in de zaak in beslag genomen.

Volgens de politie behoren de verdachten tot een familieorganisatie die in de bovenwereld actief was in Spaanse ondernemingen in de vastgoed-, handels- en financiële sector. Die ondernemingen werden gebruikt voor de smokkel van drugs en witwassen. Er was sprake van een sterk hiërarchische structuur waarbij de 72-jarige en zijn zoons aan de touwtjes trokken. Over de identiteit van de verdachten heeft de politie niets bekendgemaakt.

De 72-jarige hoofdverdachte zou al sinds de jaren zeventig in de drugs zitten: eerst in hasj gaandeweg steeds meer in cocaïne.

Het onderzoek op de familie liep sinds oktober 2016. Er zijn elf mensen aangehouden, onder hen zijn vier zoons van de hoofdverdachten en twee familieleden. Er is beslag gelegd op bankrekeningen ter waarde van 2 miljoen euro en 57 panden met een geschatte waarde 7 miljoen euro. Verder namen agenten 180.000 euro in cash en ter waarde van 200.000 euro in juwelen in beslag, naast 15 voertuigen, twee pistolen, GPS-apparatuur, en jammers.

Geelkleurige was

De cocaïne zat in een containers met nagemaakte ananassen uit Costa Rica. De vruchten waren eigenlijk cilinders met daarin cocaïne die weer waren omhuld met veelkleurige was en een ananasschil.

De leden van de organisatie maakten volgens de politie gebruik van geavanceerde apparatuur en communiceerde met telefoons met encryptie. De leden verplaatste zich in konvooien van drie of vier auto’s.