‘Grootste’ drugslab van Europa

De Belgische politie heeft veertien mensen opgepakt die lid zouden zijn van een internationale organisatie die op grote schaal xtc en amfetaminen produceerde. De organisatie had volgens de Belgen vertakkingen in België, Polen en Turkije. Een amfetamine-laboratorium dat in de Belgische plaats Chimay werd ontmanteld, is volgens Belgische media het grootste dat ooit in Europa is ontmanteld.

Ton MDMA

Volgens de Belgische politie was er ook een inval in Nederland, volgens de NOS waarschijnlijk in Dongen. In België en Polen waren dertig huiszoekingen. In totaal zijn twee laboratoria en twee opslagplaatsen ontdekt. De federale gerechtelijke politie (FGP) van Asse zegt bijna 1000 kilo afgewerkte MDMA (xtc) in beslag te hebben genomen. Uit 25 kilo MDMA kunnen gemiddeld zo'n 1,5 miljoen xtc-pillen gemaakt worden. Er is ook 18,5 safrololie, een grondstof gepakt. Niet bekend is of er dure grondstoffen als BMK, PMK of apaan in beslag is genomen. De verdachten hebben Belgische, Poolse en Turkse nationaliteit en zouden hebben gewerkt in een goed gestructureerde criminele organisatie die al enkele jaren actief was.

 

Gescheiden

De verschillende delen van het productieproces waren volledig gescheiden zodat bij een eventuele politie-inval niet alles verloren ging. Ze verborgen hun laboratoria en opslagplaatsen ook achter valse wanden en maakten gebruik van contrastrategieën om observaties of andere politionele technieken te dwarsbomen. Daarnaast beschikten ze over vuurwapens.