Grootste online drugsmarkt is verdwenen

Evolution, een van de twee grootste online zwarte marktplaats waar in onder meer drugs wordt gehandeld, is plotseling van internet verdwenen. Eerder ging Silk Road Evolution al voor, maar die marktplaats werd door de opsporingsdiensten gesloten. Bij Evolution hebben de oprichters het platform mogelijk zelf neergehaald, en zijn ze met het geld vertrokken.

Toen Silk Road, jarenlang verreweg de grootste site om te handelen in illegale waar, in 2013 werd opgerold door de FBI, nam Evolution het stokje over. Het afgelopen weekend was het plots niet meer mogelijk om bitcoins die op de website gestald stonden, op te nemen.

Er ontstond al snel paniek onder gebruikers van de site: gebruikers dachten dat opsporingsdiensten de site offline probeerden te halen. Maar nu gaat het gerucht dat de beheerders er vandoor zijn met de bitcoins die op de site gestald staan.

Gebruikers kunnen bitcoins toevoegen aan hun account, zodat ze drugs kunnen kopen. Die bitcoins worden dan overgemaakt naar het account van de verkoper. De verkoper kan het bedrag vervolgens opnemen. Als hij dat niet doet, blijven de bitcoins op het account staan.

Mogelijk tientallen miljoenen gestolen

Dinsdagavond kwamen de geruchten op gang dat de beheerders van Evolution er met het geld vandoor zijn. Dat schreef iemand die zich voorstelde als een drugsdealer op Evolution, en beheerdersrechten op de site zou hebben, op Reddit. ‘Sorry, maar Verto en Kimble (de beheerders, CS.) hebben ons allemaal genaaid. Ik ben zelf 20.000 dollar van mijn verkopen kwijt.’

Het is onduidelijk of de beheerders er daadwerkelijk met het geld vandoor zijn. Als dat zo is, kunnen ze voor miljoenen dollars aan bitcoins gestolen hebben. Toen Silk Road door de FBI werd opgerold, werd er voor 3,6 miljoen dollar aan bitcoins in beslag genomen. Maar sindsdien heeft de online handel in drugs een enorme vlucht genomen, en Evolution was veel groter dan Silk Road in die tijd. Het zou om tientallen miljoenen kunnen gaan.