Grootste vangst synthetische drugs ooit in Spanje, Nederlands kopstuk vast

De Spaanse politie heeft de grootste inbeslagname van synthetische drugs gedaan in de Spaanse geschiedenis. Bij de operatie zijn elf verdachten opgepakt, waaronder de Nederlandse leider van het netwerk. Volgens de Spaanse politie gaat het om de belangrijkste internationale drugsorganisatie die zich in het land bezighield met de productie en distributie van synthetische drugs. Acht verdachten zitten nog vast.

Druglabs

De organisatie met leden uit Nederland, Spanje, Roemenië, Colombia en Italië opereerde vanuit Barcelona. Niet alleen daar werden op twee plekken drugs gemaakt, ook in Malaga en op Ibiza werden drugslabs ontmanteld. De verdachten worden beschuldigd van drugshandel, deelname aan een criminele organisatie en illegaal wapenbezit.

Roze cocaïne

De Guardia Civil en de nationale politie namen 827.000 xtc-pillen, 76 kilo amfetamine, 217 liter vloeibare amfetamine, 39,5 kilo crystal meth, 2.000 dosissen LSD, 310 kilo hasj, 89 kilo wiet en 1,65 kilo roze cocaïne in beslag. De Spaanse autoriteiten noemen het grootste vangst ooit van synthetische drugs in Spanje.

Ook werd beslag gelegd op twee pistolen, twee mortiergranaten en een machete. Daarnaast werden drie pleziervaartuigen, negen voertuigen en 267.000 euro cash geld in beslag genomen door de autoriteiten.

Gemanipuleerde transformatoren

De organisatie werd gefinancierd met hasj en wiet die naar Nederland werd gestuurd, waar het later daar en in het Verenigd Koninkrijk werd verkocht. De softdrugs werden verzonden in gemanipuleerde driefasige elektrische transformatoren, met een dubbele bodem, die onder het mom van legale koopwaar met klassieke auto’s werden vervoerd.

Nadat de hasjbalen of de vacuümverpakte zakken met wiet in Nederland waren afgeleverd, maakten ze gebruik van de terugreis van diezelfde transformatoren om de synthetische drug naar Spanje te vervoeren.

Tijdens een inval in een drugslab in Barcelona waar amfetamine, methamfetamine en mdma werd gemaakt, schoot een lid van de criminele organisatie op agenten van de tactische eenheden die het pand binnenvielen.

De criminele organisatie bevoorraadde de drugs in Andalusië, Balearen, Valencia en Catalonië, waar het netwerken had voor de distributie ervan.