Grote actie tegen illegaal gokken

De politie heeft maandagmiddag en -avond  in een internationaal onderzoek naar het aanbieden van illegale gokmogelijkheden in samenwerking met de Kansspelautoriteit, Defensie en buitenlandse autoriteiten in totaal 15 locaties in Nederland, Duitsland en Oostenrijk doorzocht.

Enschede

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag bekendgemaakt dat er twee verdachten zijn aangehouden in Nederland en Duitsland. Verder is er voor meer dan 1.000.000 euro beslag gelegd op bankrekeningen, onroerend goed en auto’s. De hoofdverdachten zijn een 44-jarige man en een 51-jarige man, allebei uit Enschede. De 44-jarige man was in Duitsland op het moment van zijn aanhouding. Hij had bij zijn aanhouding 45.000 euro contant op zak. Dat is in beslaggenomen. Nederland zal Duitsland verzoeken om de man over te leveren.

Voetbalwedstrijden

Het onderzoek onder leiding van het functioneel parket is gericht op een organisatie die vermoedelijk op grote schaal illegale gokmogelijkheden op voetbalwedstrijden (voetbaltoto via gokzuilen) aanbiedt in Nederland en Duitsland. De verdenking is dat er geen kansspelbelasting zou worden afgedragen en de inkomsten uit het aanbieden van de illegale activiteiten zouden worden witgewassen. Hoeveel geld er verdiend is, is onderwerp van onderzoek, maar het gaat in ieder geval om meer dan 1.000.000 euro.

Illegale goklocaties

Het onderzoek is in het voorjaar van 2015 gestart, na een aangifte door de Kansspelautoriteit. De Kansspelautoriteit heeft kennis en expertise geleverd voor het onderzoek. Er wordt ook samengewerkt met de gemeenten waar de goklocaties gevestigd waren. Het gaat om Utrecht, Amsterdam (2), Enschede, Hengelo, Deventer en Arnhem. In Nederland doorzocht de politie met hulp van defensie de goklocaties en vier woningen in Enschede. Behalve op administratie en digitale bestanden, is beslag gelegd op contant geld, bankrekeningen en onroerend goed. In woningen in Enschede werd in een kluizen ruim 300.000 euro aangetroffen. Zoekteams van Defensie hebben meegezocht met onder meer grondradar.

Kansspelautoriteit

In Nederland heb je voor het aanbieden van gokmogelijkheden een vergunning nodig van de Kansspelautoriteit. Het aanbieden van gokspelen in Nederland zonder vergunning is ernstig, omdat hiermee het financieel-economische stelsel en het overheidsbeleid ten aanzien van gokken wordt ondermijnd. Niet alleen de inleggers zijn geheel oncontroleerbaar, er is geen zicht op geldstromen, omzet, eventuele verdiensten en de controle op manipulaties van kansspelen is daarmee niet meer mogelijk.