Grote actie rond Bazaar Beverwijk

De FIOD, Politie en de Douane hebben afgelopen week een grote actie gehouden tegen een groep verdachten van handel in valse merkartikelen. Het gaat om grote voorraden van uiteenlopende goederen als kleding, parfums, sigaretten, schoenen en racefietsvelgen ter waarde van ruim 4 miljoen euro. 

Functioneel parket

Details over het onderzoek naar naar intellectuele eigendomsfraude (of merkvervalsing) is vrijdag naar buiten gebracht door het functioneel parket. Er zijn doorzoekingen en inbeslagnames gedaan in opslagloodsen en woningen in verschillende onderzoeken. Door heel Nederland zijn meer dan vijftig opslagplaatsen van merkvervalste artikelen en zes woningen doorzocht. Bij de doorzoekingen zijn ruim 100.000 stuks kleding, parfum, horloges, schoenen en tassen in beslaggenomen en 4.200 losse merkemblemen.

Sigaretten

Bij de doorzoekingen zijn daarnaast ook nog aangetroffen; 8,5 kilo wiet en benodigdheden voor een kwekerij, explosieven, zwaar vuurwerk, vals geld, gestolen goederen, waterpijptabak (1.360 kilo) en (nep)wapens. Ook zijn er duizenden (merkvervalste) sigaretten in beslag genomen. Over deze sigaretten was geen accijns afgedragen. Verder zijn een aantal merkvervalste racefietsvelgen in beslag genomen.

Bazaar

Een van de grote gecoördineerde acties van deze week vond plaats op zaterdag rondom de Beverwijkse Bazaar, waar onderzoeken zijn ingesteld naar de op deze bazaar aangeboden artikelen. Vastgesteld is dat er door meerdere aanbieders merkvervalste kleding, tassen, parfums en schoenen werd aangeboden.

15 verdachten

Gedurende de week zijn 15 verdachten aangehouden. Van de aangehouden verdachten zijn er inmiddels 11 heengezonden met een dagvaarding, transactie (geldboete) of taakstraf. Meerdere aanhoudingen en doorzoekingen worden niet uitgesloten. Ook is er beslag gelegd op een aantal onroerende zaken, meer dan 55.000 euro aan contant geld, auto’s en er is beslag gelegd op een aantal bankrekeningen van verdachten.

Recycling

In deze week is een transactie tot stand gekomen voor de inbreuk op auteursrechten op designkuipstoelen. Deze stoelen waren eerder door de FIOD, in samenwerking met de Douane, na een tip in beslag genomen. Gedurende deze week zijn ook enkele zaken op zitting behandeld. Op 21 september 2015 vond de regiezitting plaats in Almelo van een merk- en accijnszegelvervalsingszaak waarbij een groot aantal merkvervalste doppen van een bekend wodkamerk in beslag zijn genomen. Op vrijdag 25 september staat de inhoudelijke behandeling van een merkvervalsingszaak van elektronicatoebehoren gepland in Zutphen. De in beslag genomen merkvervalste artikelen evenals de eerder in beslag genomen designkuipstoelen zijn direct vernietigd. Dat is gebeurd met maximale recycling, aldus het Openbaar Ministerie.

Self storage

Uit een groot aantal strafrechtelijke onderzoeken is naar voren gekomen dat verdachten gebruik maken van Self storage bedrijven voor de opslag, distributie en verkoop van merkvervalste waren. De bij deze fraude betrokken Self storage bedrijven zullen een uitnodiging ontvangen van het functioneel parket voor een bijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst zal met de Self storage bedrijven, onder meer, gesproken worden over hun rol bij de handel in merkvervalste artikelen die in de toekomst nader zal worden gemonitord en zullen zij nader worden voorgelicht door het Openbaar Ministerie over hoe zij dit soort criminaliteit in de toekomst mee kunnen helpen voorkomen.