Grote actie tegen Satudarah in Zweden, NL’er gepakt

De Zweedse politie hebben in april een grote actie tegen Satudarah ondernomen, waarbij zeven personen zijn gearresteerd op verdenking van grootschalige cocaïnehandel. Onder de verdachten is een Nederlander. Dat maakte justitie in Zweden donderdag bekend. Satudarah had plannen om zich te vestigen in Zweden, maar volgens de politie kan de MC dat na de actie vergeten.

Bij de actie werd bijna 40 kilo coke in beslag genomen, een van de grootste inbeslagnames van drugs in Zweden ooit. Het ging om erg zuivere cocaïne, die in totaal zo’n 4,5 miljoen euro waard was.

Hells Angels uitdagen

Onder de verdachten die zijn opgepakt, waren vijf leden van Satudarah. De andere verdachten zijn een bekende van de motorclub en een man die waarschijnlijk de drugs kwam afhalen. De politie had de actie nauwkeurig voorbereid en wist dat de deal die avond gemaakt zou worden. Ze hadden echter niet verwacht dat het om zo’n grote hoeveelheid coke zou gaan.

‘We wilden voorkomen dat Satudarah zich in Zweden zou vestigen, dus hebben we de personen in de gaten gehouden zodra we wisten dat Satudarah plannen had naar Zweden te komen’, aldus een politiewoordvoerder in Zweedse media. Het onderzoek focuste zich op een 36-jarige inwoner van Malmö, die op Facebook regelmatig de Hells Angels uitdaagde.

Nederlander naar Zweden voor drugsdeal

De man werd eerst gevolgd naar het uitgaanscentrum van Malmö, waar hij een man ontmoette die volgens de Zweedse autoriteiten een ‘senior leider’ van Satudarah is. Het vermoeden is dat die avond een cokedeal werd gesloten.

In april reisde de Nederlander naar Stockholm, waar een tweede drugsdeal zou zijn gemaakt. De overdracht zou in een trein zijn gedaan. Een koerier zou daar met een zwarte koffer vol drugs zijn ingestapt. In een coupé die door leden van Satudarah werd bewaakt, is de koffer overhandigd.

Politie wacht op station

De politie wachtte op het station waar de koerier en de leden van Satudarah uitstapten. Daar werden de koerier en Satudarah-leden opgepakt. De 35-jarige Nederlander werd later ook opgepakt op een andere plaats in Stockholm.

Het proces tegen de verdachten begint vrijdag.