Grote actie tegen schijnhuwelijken

Ruim 40 Antilliaanse mannen en vrouwen zijn afgelopen week gearresteerd door de Koninklijke Marechaussee (Kmar) op verdenking van het afsluiten van schijnhuwelijken in het Verenigd Koninkrijk. In samenwerking met de Crown Prosecution Service en het UK Border Agency zijn in Amsterdam, Rotterdam, Almere en Lelystad aanhoudingen verricht.

(foto ilhan sluis nos)

De Antillianen kregen zo’n 2500 tot 3500 euro om in Engeland te trouwen met Nigeriaanse illegalen zodat deze een legale status konden krijgen. Illegale Nigerianen betaalden tot 15.000 Britse ponden per nephuwelijk.

Een Britse agent: ‘Ze gingen naar de kerk met gehuurde trouwkleding. Soms hingen de kaartjes er nog aan. Met plastic trouwringen werd het huwelijk bezegeld en buiten ging de trouwjurk snel weer uit’.

Na het huwelijk volgde vaak een aanvraag tot gezinshereniging van de tot dan toe illegale Nigerianen. Het gebeurde ook nogal eens dat een pasgetrouwd paar romantische foto’s liet maken ter ondersteuning van zo’n aanvraag. In veel gevallen is vastgesteld dat de echte partner van de Nigeriaan de identiteit van de Antilliaanse bruid of bruidegom overnam met het achtergelaten Nederlandse identiteitsbewijs. Zo kon een eenmaal ‘legale’ echtpaar aanspraak maken op bijvoorbeeld kinderbijslag en andere voorzieningen. In de afgelopen twee jaar zijn 81 verdachten aangehouden van wie er 66 zijn veroordeeld. Een aantal schijnhuwelijken is op het nippertje voorkomen terwijl bruid en bruidegom al voor het altaar stonden. Het overgrote deel van de verdachten heeft in het Verenigd Koninkrijk terecht gestaan. Aan hen zijn gevangenisstraffen van enkele maanden tot zes jaar opgelegd.

De Nigerianen die via een schijnhuwelijk een verblijfsstatus kregen in Groot-Brittannië geld van sociale voorzieningen. De Kmar heeft nog ongeveer 17 verdachten op het oog die nog op vrije voeten zijn.

Er zijn ook moeders gearresteerd. Voor hun kinderen wordt opvang geregeld.