Grote actie tegen wietteelt in Groningen

In een groot onderzoek naar georganiseerde wietteelt zijn dinsdag twee verdachten aangehouden en in elf woningen en bedrijfspanden in Nederland en Duitsland doorzoekingen geweest.

De verdachten zijn een 34-jarige man uit Amersfoort en een 28-jarige man die in Groningen en Duitsland woont. Hij werd in Groningen aangehouden net als de inwoner van Amersfoort. De politie sluit meer arrestaties niet uit. In de doorzochte panden werd beslag gelegd op administratie, contant geld en waardevolle goederen.

Meldingen

Het onderzoek is afgelopen zomer begonnen na meldingen van dorpsbewoners in de gemeente Bellingwedde. Er zijn toen kwekerijen geruimd in Bellingwolde en Veelerveen van meer dan 1000 planten. Het hennepteam van de politie Noord-Nederland startte vervolgens een onderzoek naar de organisatie achter deze kwekerijen.

Grenstreek

Tijdens het onderzoek kreeg het hennepteam zicht op een organisatie die in grenstreek van Oost-Groningen hennep kweekte in veelal leegstaande boerderijen en woningen. Het team werkte samen met het Grensoverschrijdend Politieteam (GPT) en de Duitse politie omdat de verdachten ook in Duitsland werkten. In Duitsland is vastgoed aangekocht volgend de politie  met crimineel geld.

Actiedag

Dinsdag was de grote actiedag omdat de politie vond dat er voldoende bewijs was. Dinsdagochtend werden in panden in Blijham, Veelerveen, Woldendorp, Nieuw Buinen en Assen invallen gedaan. Ook in de provincie Utrecht werden op drie locaties woningen doorzocht. In Duitsland werden in drie woningen eveneens invallen gedaan. Er is beslag gelegd op vier woningen, een bedrijfspand en twee personenauto’s.