Grote actie tegen ‘wiettelers’ Breda

Dinsdag heeft justitie in een witwasonderzoek en georganiseerde wietteelt twee mannen van 48 en 51 jaar uit Breda aangehoudenen en beslag gelegd op 22 panden. In mei 2014 was al een groot aantal panden doorzocht.

Kwekerij

Toen is al beslag gelegd op de financiële administratie. Het onderzoek is in 2013 toen in één van die panden een kwekerij was ontdekt. Nader onderzoek wees toen uit dat de eigenaren in totaal ruim twintig panden op naam hebben staan, waarvan het Openbaar Ministerie nu vermoedt dat ze met crimineel geld zijn betaald. In 2014 werden in meerdere van hun panden wietplanten en kweekbenodigdheden aangetroffen.

Taskforce

Het afgelopen jaar werd nader onderzoek gedaan onder leiding van het Openbaar Ministerie Zeeland-West-Brabant in samenwerking met het “ondermijningsteam” van de Taskforce Zeeland Brabant. Het OM verdenkt de twee verdachten van witwassen, valsheid in geschrifte en georganiseerde wietkweek.

Beslag

Vandaag heeft de officier van justitie beslag gelegd op 22 panden. Het beslag wordt opgelegd om te voorkomen dat de verdachten hun vermogen buiten het bereik van justitie brengen. Het criminele bezit in dit geval miljoenen euro’s, wordt door de beslaglegging gefixeerd, zodat de verdachte dat niet meer kan verkopen.