Amsterdamse coke-verdachten vast

In een internationaal onderzoek naar drugshandel en witwassen heeft de Nationale Recherche maandag vijf verdachten aangehouden. Op verzoek van het landelijk parket hield de Spaanse politie twee personen aan, onder wie de 41-jarige hoofdverdachte. Volgens een betrouwbare bron zou de geliquideerde “Ayhan” Tuna contacten hebben onderhouden met een belangrijke verdachte in dit onderzoek en zelfs hebben geïnvesteerd in de zendingen cocaïne. 

 

Hoewel het Openbaar Ministerie zegt de hoofdverdachte te hebben aangehouden is diens compagnon niet aangehouden, aldus de bron.

De hoofdfiguren binnen de groep – en met name de voortvluchtige compagnon – opereren al jarenlang met middelgrote ladingen cocaïne uit Suriname, Colombia en Mexico, die naar Antwerpen en Rotterdam werden verscheept.

Volgens het Openbaar Ministerie is een deel van de verdachten betrokken bij ‘locale drugshandel in en om Amsterdam’.

De groep wordt verdacht van directe betrokkenheid bij een overzees cocaïnetransport in het voorjaar van 2011. Toen ontdekte de douane in de Rotterdamse haven 124 kilo cocaïne in een container uit Zuid-Amerika.

Bij doorzoekingen in woningen van verdachten in Amsterdam is beslag gelegd op zes vuurwapens, ruim 30.000 euro contant geld, tientallen duurdere horloges, mobiele telefoons, computers en documenten.

Bij één van de verdachten is ook beslag gelegd op diens audio-installatie met een nieuwwaarde van enkele tienduizenden euro’s en een voorraad zeer exclusieve kleding, waaronder schoenen, kostuums en jassen.

De in Nederland aangehouden verdachten zijn vandaag door de rechter-commissaris in Rotterdam voor twee weken in bewaring gesteld. Het tweetal dat in Spanje is aangehouden met een Europees arrestatiebevel zal binnenkort worden overgeleverd aan Nederland.