Algemene celcontrole in PI’s Zutphen en Grave (UPDATE)

In de penitentiaire inrichting in Zutphen doet extern personeel van Justitie donderdagmorgen een grote zoekactie naar illegale goederen. Dat heeft ministerie van Justitie en Veiligheid donderdag bevestigd na berichten van verschillende media. Ook in de PI Grave is donderdag een dergelijke actie bezig, meldt het Eindhovens Dagblad.

De gevangenissen worden geheel gesloten zo lang er wordt gezocht. Bij dit soort zoekacties, door de Dienst Vervoer & Ondersteuning, worden alle vleugels en alle cellen minutieus doorzocht. De directeur van een PI kan altijd opdracht geven in het kader van periodieke controle (delen van) penitentiaire inrichtingen te doorzoeken.

In dit geval zijn er volgens Justitie in Zutphen en Grave concrete aanwijzingen dat er contrabande, zoals wapens, drugs of telefoons, aanwezig is.

Dagprogramma en bezoeken kunnen geen doorgang vinden. Volgens Justitie is het de bedoeling dat de aanvoer van gedetineerden naar rechtszalen wel gewoon doorgang vindt, maar die heeft wel vertraging opgelopen. Doorgaans duren dit soort acties vele uren.

In de PI “Achterhoek” kunnen maximaal 204 gedetineerden verblijven. Het is niet duidelijk of die maximale capaciteit aanwezig is.