Grote fraude met Nederlandse kentekens

Poolse autohandelaren vervalsen op grote schaal Nederlandse kentekenplaten, zodat auto’s duurder kunnen worden verkocht in Polen. Door de vervalste kentekenplaten kunnen in Nederland gestolen auto’s nauwelijks nog worden opgespoord nadat ze naar Oost-Europa zijn vervoerd.

Dat meldt De Telegraaf. De krant heeft ruim duizend foto’s waarop wordt aangetoond dat de kentekens worden vervalst. De auto’s worden met vervalste papieren weer doorverkocht in Polen.

‘Geen misdaad’

Een Poolse econoom ontdekte de fraude met de kentekenplaten al in 2004. Hij trok aan de bel bij zowel Poolse als Nederlandse instanties, maar die ondernemen geen actie. Wel heeft het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit onderzoek gedaan, waaruit bleek dat er inderdaad vervalste kentekenplaten waren.

De Nederlandse dienst die kentekenplaten registreert, RWD, zegt dat de Poolse autoriteiten actie moeten ondernemen. Omdat de kentekenplaten in Polen worden vervalst, kan de RWD geen actie ondernemen. De Poolse politie laat bovendien weten dat het vervalsen van kentekenplaten in Polen ‘niet als een misdaad kan worden aangemerkt’.