Grote groep Nederlandse verdachten vast met 6,3 ton cocaïne (VIDEO)

De Spaanse Guardia Civil zegt dat in het onderzoek naar de groep Nederlandse drugscrininelen die ruim zes ton cocaïne naar Málaga invoerden ook het Amerikaanse Department voor Homeland Security heeft deelgenomen. De groep zou ook cocaïne naar Nederland hebben laten vervoeren.

Door Wim van de Pol

De Guardia Civil zegt dat er deze week 6,3 ton cocaïne van de Nederlanders in beslag is genomen. Dat is de op één na grootste vangst in Europa ooit. Er zijn 16 mensen aangehouden (15 in Málaga en één in Badajoz), en twintig doorzoekingen geweest. Daarbij zijn 300.000 euro in cash, vuurwapens, dure auto’s en veel administratie en computers in beslag genomen. De groep voerde grote hoeveelheden fruit vanuit Costa Rica in en hadden daarvoor in Spanje ook een onderneming opgericht.

Er was een ‘infrastructuur’ opgezet door de groep, aldus de Spanjaarden, waarbij cocaïnezendingen werden verzameld in de provincie Badajoz bij de Portugese grens. Het onderzoek naar de groep heeft ongeveer een jaar geduurd. In dat jaar zijn er 70 containers ingevoerd naar de Portugese havenstad Setubal. Zowel in Badajoz als in Málaga werd er cocaïne opgeslagen.

Geen idee

Woensdag berichtte Crimesite op basis van verschillende bronnen de arrestatie van de Nederlander Sjefke R. uit Oss. Zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers liet weten dat zijn cliënt niet is aangehouden in de zaak. Kuijpers: ‘hij heeft geen idee waar het over gaat.’

Bronnen melden aan Crimesite dat de Nederlandse verdachten wel degelijk afkomstig zijn uit het kampermilieu in Oost-Brabant en Limburg.

Benalmádena

De Nederlanders werkten vanuit Benalmádena aan de Costa del Sol. Volgens de Guardia Civil gaat het om in Nederland bekende criminelen. Tegen enkele verdachten zou de Nederlandse justitie onderzoeken hebben lopen. Hoe het onderzoek van de Spaanse autoriteiten is gestart heeft de Guardia Civil niet bekendgemaakt. Wel dat de Nederlanders langdurig in de gaten zijn gehouden. Opvallend was dat ze er een luxe levensstijl op na hielden en kennelijk niet werkten.

Recent heeft de groep transportbedrijven in Spanje overgenomen, kennelijk om cocaïne binnen Portugal, Spanje en Europa te kunnen distribueren. De Spaanse autoriteiten grepen in nadat de cocaïne vanuit Badajoz naar Málaga was vervoerd.

Het onderzoek staat onder leiding van een onderzoeksrechter van de Audiencia Nacional in Madrid.