Grote identiteitsfraude in Groningen

In Groningen zijn in november drie mensen aangehouden voor een grootscheepse identiteitsfraude met DigiD. Twee 'hoofdverdachten' zitten in voorlopige hechtenis en één verdachte vrouw is geschorst onder voorwaarden. De twee mannen (25 en 26) en een vrouw (43) worden verdacht van valsheid in geschrift, diefstal, oplichting en lid te zijn van een criminele organisatie.

In totaal zijn er vijf verdachten door de Bovenregionale Recherche Groningen (BR-NON) aangehouden: vier mannen en een vrouw. De drie hoofdverdachten zijn uitgebreid gehoord en zaten met beperkingen in de voorlopige hechtenis. Deze beperkingen zijn inmiddels opgeheven. Twee verdachten zijn heengezonden door de rechter-commissaris maar blijven wel verdachte.

Slachtoffers

In juni is aangifte gedaan door slachtoffers, veelal studenten, van identiteitsfraude in een flat aan de Duindoorstraat in Groningen en vervolgens in oktober door slachtoffers in een flat aan de Eendrachtskade in Groningen. De slachtoffers gaven aan dat zij niet meer bij hun DigiD account konden komen. Hun DigiD bleek buiten hun medeweten om, opnieuw aan te zijn gevraagd. Met DigiD kunnen Nederlanders zich digitaal identificeren om via internet diensten van de overheid af te nemen, bijvoorbeeld voor het doen van de belastingaangifte of het aanvragen van toeslagen en uitkeringen en het regelen van studiefinanciering.

Hengelen

Tot nu toe zijn 54 aangiften opgenomen en er kunnen nog meer aangiften volgen. De schade wordt door de BR-NON geschat op enige tonnen. De verdachten hebben bijvoorbeeld zorg- en huurtoeslagen aangevraagd waarbij zij de bedragen op hun eigen bankrekeningen hebben laten overmaken. Hoe de verdachten in het bezit zijn gekomen van de juiste identiteitsgegevens moet uit nader onderzoek blijken. De mogelijkheid dat dit is gebeurd middels het hengelen van post uit de brievenbussen wordt hierin meegenomen.

Stroomversnelling

Het onderzoek naar de identiteitsfraude is in een stroomversnelling gekomen door de aanhouding van de verdachten op 5 november 2013. De verdachten werden opgemerkt bij een studentenflat aan de Eendrachtskade in Groningen. Zij hielden zich daar 'verdacht op' en werden herkend door een getuige op basis van een eerder bezoek aan de flat. Door het alert en adequaat reageren van getuigen kon de politie de vijf verdachten gezeten in een auto aanhouden voor nader onderzoek.

Hoogezand

Op verschillende plaatsen hebben doorzoekingen plaats gevonden, onder meer op een adres in Hoogezand waar een van de verdachten verbleef. Hier werden telefoons, sleutels, een laptop, tijdelijke bankpassen, administratie en brieven van DigiD aangetroffen. De spullen zijn in beslag genomen voor onderzoek. Daarnaast vindt financieel onderzoek plaats om het geld dat de verdachten hebben weggesluisd te achterhalen. Het onderzoek is nog volop in gang. Meer aanhoudingen worden dan ook niet uitgesloten.