2,4 miljoen euro gepakt bij grote actie tegen xtc-productie

Justitie en politie in Limburg hebben woensdag samen met Belgische en Duitse autoriteiten een actie gehouden tegen drugscriminaliteit. Er zijn woensdag 22 mensen gearresteerd, in Limburg waren dat er zeven: in Echt, Geleen en Sittard.

Hasselt

Een in Kinrooi (België) wonende Nederlander is de hoofdverdachte. In Limburg vielen agenten een drugslab binnen dat volledig in bedrijf was. Bij een coffeeshopleverancier werd 2,4 miljoen euro aan contant geld in beslag genomen. Ook ontdekte de politie in Limburg twee loodsen met wietplantages en een schuur vol verpakkingsmateriaal voor wiet.

De actie stond onder leiding van het Openbaar Ministerie in het Belgisch-Limburgse Hasselt. Er zijn woensdagochtend tegelijkertijd 24 locaties doorzocht in Limburg, Belgisch-Limburg en Duitsland. Er waren 160 Nederlandse, 85 Belgische en tien Duitse agenten op de been.

China

De organisatie importeerde volgens het Belgische OM grondstoffen voor drugs vanuit China naar Roemenië. Vandaar werden de stoffen doorgevoerd via Duitsland naar Nederland en België.

In België zijn veertien mensen opgepakt en zijn vijftien dure auto’s en drie vuurwapens in beslag genomen en wietplantages ontmanteld. In Duitsland werd één verdachte gearresteerd en productiemiddelen voors wietplantages in beslag genomen.

De groep wordt ook in verband gebracht met in Nederland gestolen auto’s en vrachtwagens en een plofkraak in Duitsland.

Het onderzoek begon na de vondst in Belgisch-Limburg van vrachtwagens vol chemicaliën.

Het OM sluit meer arrestaties in de zaak niet uit.