Grote kunstroof in centrum van Madrid

In het centrum van Madrid zijn vijf schilderijen van de Ierse kunstenaar Francis Bacon gestolen. De vijf werken zouden een totale waarde van 30 miljoen euro hebben. De dieven sloegen toe toen de eigenaar van de schilderijen heel even weg was.

De roof zou al in juni 2015 hebben plaatsgevonden, maar is al die tijd stilgehouden. De politie bevestigt het verhaal nu tegenover de Spaanse krant El País.

Geen sporen

Een oude vriend van Bacon had de schilderijen na de dood van de kunstenaar gekregen. Ze hingen bij hem in huis. Toen de man even weg was, wisten de dieven het alarmsysteem uit te schakelen. Ze konden de werken meenemen zonder sporen achter te laten.

De buren hebben niets van de roof gemerkt, en in het huis hangen geen bewakingscamera’s. Vermoedelijk heeft een van de daders de eigenaar gevolgd zodat hij zijn handlangers kon waarschuwen als die weer naar huis ging.

Belangrijkste schilder

De werken zijn miljoenen waard; Bacon wordt gezien als een van de belangrijkste schilders uit de 20e eeuw. Een van zijn werken werd in 2013 voor 142 miljoen dollar verkocht. Alleen een schilderij van Pablo Picasso was meer waard: dat ging voor 160 miljoen dollar onder de hamer.

De schilderijen kunnen waarschijnlijk dan ook niet erg makkelijk verkocht worden: ze zijn erg herkenbaar.