Grote lading coke op gezonken cruiseschip

Op cruiseschepen wordt grootschalig cocaïne gesmokkeld. Het in januari 2012 gekapseisde cruiseschip Costa Concordia had een flinke zending cocaïne cocaïne aan boord. Daarover publiceert de Italiaanse krant La Repubblica. Hierop duiden afgeluisterde (telefoon)gesprekken en chats.

Rederijen

Bij het vergaan van de Costa Concordia voor de kust van het Italiaanse eiland Giglio kwamen in januari 2012 32 mensen om het leven. In het politieonderzoek naar verdachten in een onderzoek naar de Calabrese ’Ndrangheta komt naar voren dat die groepering kennelijk regelmatig cocaïne vervoert op cruiseschepen. Ze gebruiken met name schepen van de rederijen Costa Crociere, MSC en Norwegian Cruise Lines, die schepen in de vaart hebben op routes tussen Europa, Noord-Amerika en de Caribbean. Schepen van de genoemde rederijen doen ook regelmatig de havens van Amsterdam en Rotterdam aan.

Twintig verdachten

Het onderzoek van de Italiaanse autoriteiten in Florence betreft twintig verdachten en een uitgestrekte smokkeloperatie, onder meer met cruiseschepen. ‘Dat schip dat Italië in de hele wereld belachelijk maakte heeft ons ook genaaid’, zegt ’Ndrangheta-baas Michele Rossi tegen zijn medewerker Massimo Tiralongo in een afgeluisterd gesprek.

Voedselbevoorrading

De drugs zijn waarschijnlijk niet van het schip afgehaald. Of ze gevonden zijn tijdens de sloopwerkzaamheden van het schip in de haven van Genua is niet bekend. Het onderzoek van de recherche in Florence gaat over smokkel van ’tonnen’ cocaïne die aan boord werd gebracht van cruiseschepen in de havens van Santo Domingo, Peru, Panama en Florida. De drugs werden aan boord gebracht tijdens de voedselbevoorrading en geplaatst in bergruimtes in de cabines van Italiaanse “toeristen” die een oogje in het zeil hielden. Betrokkenheid van de hogere echelons van de bemanning is niet waarschijnlijk. Overigens is vastgesteld dat de onlangs tot 16 jaar cel veroordeelde kapitein van de Costa Concordia, Francesco Schettino, zelf cocaïne gebruikte.

DEA

De maffiosi spreken ook over een inbeslagname op van cocaïne op een cruiseschip op 27 oktober 2013 in de haven van Genua. Het is voor het eerst dat grootschalige en gestructureerde cocaïnesmokkel is aangetroffen op cruiseschepen. Er zijn wel kleinere meer incidentele gevallen bekend. Volgens La Repubblica heeft de politie in Florence de cruisebedrijven, de Amerikaanse DEA en andere Europese politiediensten op de hoogte gesteld.