Grote speedvangst in Spanje tussen bloemen uit Nederland

In Spanje zegt de Nationale Politie voor het eerst een flinke voorraad amfetamine-olie in beslag te hebben genomen. De 52 kilo olie was afgezonden vanuit Nederland. Negen mensen zijn aangehouden, één verdachte zou een Nederlander zijn. Uit speed-olie kan relatief gemakkelijk een grote hoeveelheid speed worden gemaakt.

Bloemen

De zending zat verstopt in een lading met bloemen uit Nederland. Er zijn negen mensen aangehouden in Bilbao, Burgos, Cuenca, Madrid en Torrevieja (bij Alicante). Volgens de politie waren enkele arrestanten van plan de olie te verwerken tot kristal en poeder voor de verkoop. De anderen waren betrokken bij het transport.

De politie stelt dat er 200 kilo speed uit de olie had kunnen worden gemaakt.

Loods

Het onderzoek liep al zes maanden en richtte zich op twee Spanjaarden die al bekend waren bij de politie voor drugsfeiten. Er werden periodiek kleinere hoeveelheden speed aangevoerd uit Nederland naar Noord-Spanje en opgeslagen in een loods bij Bilbao. In Noord-Spanje wilde de groep een laboratorium opzetten om speed-olie te kunnen verwerken.

Doorzoekingen

De groep beschikte over een auto met verborgen bergplaatsen.

Er zijn op elf plaatsen in heel Spanje doorzoekingen geweest, ook in in Madrid, Burgos, Bilbao, Torrevieja en Cuenca. Er zijn 45.000 euro aan cash, vijf voertuigen, telefoons, laptops en een 9 mm vuurwapen in beslag genomen.