Grote NL-kwekerij in Spanje ontmanteld

De Guardia Civil heeft nabij de stad Murcia een moderne wietkwekerij ontdekt en daarbij zeven Nederlanders aangehouden. In de marihuanakwekerij stonden 6.000 planten, die op zeer professionele wijze werden geteeld. 

Volleybalster

De Guardia Civil schat dat die tot 10 ton marihuana per maand zouden kunnen produceren. De kwekerij stond in een magazijn in de plaats Molina de Seguro. Dat is het plaatsje waar de Nederlandse volleybalster Ingrid Visser en haar partner in 2013 zijn vermoord, (de verdachten in die zaak zijn nog niet veroordeeld, het onderzoek van de rechtbank loopt nog). Onder de aangehouden Nederlanders is een volgens Spanje Vandaag gerespecteerd echtpaar. Deze ondernemers leefden in zeer goede doen in Rojales bij Alicante. In totaal zijn er acht mensen opgepakt, zeven Nederlanders en een IJslander. De Nederlanders zijn tussen de 27 en 43 jaar oud en de IJslander is 58 jaar.

Tips

Volgens de Spaanse autoriteiten was de wiet bestemd voor de Nederlandse markt. Het ondernemers-echtpaar wordt door de Spanjaarden gezien als de leiders van een criminele organisatie, aldus Spaanse media. Het onderzoek is begonnen na tips van elektriciteitsbedrijven over abnormaal energiegebruik op een bedrijventerrein in Molina de Segura. Er zou ook brand zijn ontstaan door verkeerde aansluiting van energie. Een van de panden bleek zeer veel energie en water te gebruiken terwijl er geen activiteiten leken te zijn.