Grote operatie tegen ‘Ndrangheta en Cosa Nostra

Politie in Italië en de FBI hebben dinsdagochtend in een grote actie 26 mensen aangehouden in Italië en New York. De verdachten zouden lid zijn van de 'Ndrangheta en de New Yorkse Gambino-familie. De verdachten zouden bezig zijn geweest met cocaïne- en wapenhandel. Volgens de autoriteiten wilden de twee groepen drugs en wapens naar Italië smokkelen vanuit havens in Zuid-Amerika naar de Calabrese havenstad Gioia Tauro.

Volgens een verklaring van de FBI zijn er 18 mensen in Italië gearresteerd, en 8 in New York. De codenaam van de operatie was 'New Bridge'. De Italiaanse politie heeft twee jaar onderzoek gedaan om deze operatie uit te kunnen voeren, zo vertelde aanklager Franco Roberti dinsdag tijdens een persconferentie.

Haven

In Italië deden 150 politiemannen op meer dan 20 verschillende locaties rond Gioia Tauro een invallen. Gioia Tauro ligt in Zuid-Italië in het gebied waar de 'Ndrangheta vandaan komt, en is één van de grootste havens van Europa. De 'Ndrangheta verdachten zijn van de cosche (tak) van de families Ursino en Simonetta. De Ursini komen uit het dorpje Gioiosa Jonica. De politie gaat ervan uit dat deze clan heeft meegeïnvesteerd in de ontwikkeling van de nabijgelegen haven van Gioia Tauro. 

Cosa Nostra

De 'Ndrangheta is een verzamelnaam voor criminele families of clans uit Calabië. 'Ndrangheta is van oudsher zeer sterk in cocaïnehandel naar Europa. De Gambino's zijn van oorsprong Siciliaans en verwant aan de Cosa Nostra, een concurrent van 'Ndrangheta.

{youtube}jmvx58s4iTs{/youtube}