Grote opstand in Belgische gevangenis

In de gevangenis van Merksplas in België, niet ver van Turnhout, is in de nacht van zaterdag op zondag een grote opstand geweest. Rond de tweehonderd gevangenen weigerden naar binnen te komen na een avondwandeling. Ze maakten vuurtjes op het binnenplein en sloegen ramen stuk.

Dat melden diverse Belgische media. De gevangenen hielden ook enkele gebouwen bezet, waar ook brandjes werden gesticht. De politie heeft speciale interventie-eenheden in geschakeld om de situatie onder controle te krijgen.

Ontsnapping

Het gevangenispersoneel heeft in de tussentijd geprobeerd te onderhandelen met de gevangenen. Daarbij zijn enkele cipiers gewond geraakt. Eén van hen kreeg bijvoorbeeld glas in zijn gezicht.

Meerdere gevangenen hebben ook geprobeerd te ontsnappen. Eén van hen wist buiten de gevangenis te raken, maar is uiteindelijk weer opgepakt.

Overgeplaatst

Onder de gedetineerden waren ook enkele lichtgewonden, voornamelijk omdat zij rook hebben ingeademd die kwam van de brandjes in de gevangenis. Daarnaast is er enorme schade aangericht in de gevangenis. Er zijn meerdere uitgebrande vuilniscontainers, stukgeslagen ruiten, geforceerde deuren en in de gebouwen is alles wat kapot kon stukgeslagen.

De speciale eenheden van de politie hadden grote moeite om de situatie onder controle te krijgen. Uiteindelijk wisten ze de gevangenen in hun cel terug te krijgen. Meerdere gevangenen, die worden gezien als de aanstokers, zijn overgeplaatst naar andere gevangenissen.