Grote partij coke onderschept in Antwerpen

In de haven van Antwerpen is op 12 juni een flinke hoeveelheid cocaïne aangetroffen in een container met rijst. De vondst is vandaag naar buiten gebracht. De zaak is in onderzoek bij de Nederlandse politie en het landelijk parket. De partij cocaïne, 5710 kilo, zat in een container met rijst die uit Paraguay kwam. De Belgische douane wist de partij te onderscheppen en uit onderzoek kwam naar voren dat deze container de bestemming Nederland had. De politie in Nederland werd gewaarschuwd en doet onderzoek naar de afnemer van de container.

Taskforce

Sinds kort is er een gezamenlijke taskforce van de Belgische en Nederlandse opsporingsdiensten, die de smokkel en handel van cocaïne tussen de Antwerpse haven en Nederland aan proberen te pakken. In twee maanden tijd is een tiental verdachten aangehouden en zijn flinke hoeveelheden drugs in beslag genomen. Bijna 80 procent van de verdovende middelen die in Antwerpen binnenkomen heeft de bestemming Nederland.

Douane

In de eerste helft van 2022 is ruim 47.000 kilo drugs met Nederland als bestemming onderschept in het buitenland. Dat is fors meer dan in dezelfde periode vorig jaar, toen 30.000 kilo werd onderschept. De vondsten werden gedaan in Ecuador, Costa Rica, Panama en Brazilië, zegt een woordvoerder van de douane tegen NU.nl.