Grote politieactie tegen Oost-Europese criminelen

Naar vrijdag bekend is geworden heeft er vorige week een internationale politieactie plaatsgevonden tegen criminelen uit de Balkan. Gedurende vier dagen deden 8300 agenten uit 24 landen mee aan de actie. Ook de Nederlandse politie was betrokken. Er werden onder andere 44 drugs- en wapenhandelaren gearresteerd. 

De actie werd gecoördineerd vanuit het hoofdkantoor van Europol in Den Haag.

Vuurwapens en explosieven

Voorafgaand aan de internationale operatie werden al 32 arrestaties verricht. Tijdens de actie zelf werden nog eens 148 verdachten aangehouden. Europol sluit niet uit dat naast de inmiddels 180 verdachten, nog meer mensen zullen worden opgepakt. De Europese opsporingsdienst maakte bekend dat er nog 21 vervolgonderzoeken zijn gestart. Tijdens de actie, die van 5 tot 9 september plaatsvond, werden 159 vuurwapens en explosieven in beslag genomen. Naast de mensen die worden verdacht van drugs- en wapenhandel, zijn er ook personen aangehouden op verdenking van mensensmokkel.

Albanezen

In Nederland wordt door justitie en politie al enige tijd gewaarschuwd voor de toenemende invloed van Albanezen in de onderwereld. Ze zouden zich in Nederland vooral bezighouden met cocaïnehandel. Drie weken geleden nog werden enkele Albanezen opgepakt die in een rijtjeshuis in Amsterdam-Noord een cocaïnelab bestierden.