Grote rel in gevangenis Joran van der Sloot (UPDATE2 VIDEO)

In de Peruaanse gevangenis Challapalca, waar Joran van der Sloot (31) zijn straf voor doodslag uitzit, zijn woensdag gedetineerden in opstand gekomen. Drie bewaarders zijn nog gegijzeld. Volgens berichten in Peruaanse media is er een gedetineerde om het leven gekomen.

UPDATE: de gijzeling is na enige dagen beëindigd.

Niet Van der Sloot

Er is ook een gevangene gewond geraakt. De opstand gebeurde rond 17.30 in Paviljoen 1, waar ook de gedetineerde om het leven kwam in een vechtpartij tussen gevangenen. Of Van der Sloot in dat deel van de gevangenis zit opgesloten is niet duidelijk. De overleden gedetineerde is niet Van der Sloot maar Julio Becerra Espejo.

Wat de achtergrond is van de vechtpartij is niet duidelijk. In de extra beveiligde gevangenis van Challapalca in het zuiden van Peru zitten de zwaarste criminelen van Peru opgesloten. De gevangenis ligt zeer afgelegen en er is voor gedetineerden bijna geen communicatie mogelijk met de buitenwereld. In 2012 ontsnapten 17 gevangenen, één van hen kwam om door de kou, de anderen werden weer gepakt.

27 gedetineerden

Nadat er een vechtpartij tussen groepen gevangenen uitbrak probeerden INPE-medewerkers de orde te herstellen, waarbij ze werden gegijzeld. Er zouden 23 gedetineerden in opstand zijn gekomen. Nadat er eerst vijf medewerkers werden gegijzeld, kon er één worden bevrijd. Daarna was er om 23.00 ’s avonds lokale tijd een interventie, waarbij nog één medewerker werd bevrijd.

Er zijn donderdagmiddag nog drie bewaarders gegijzeld.

In een verklaring zei de Peruaanse minister van Justitie donderdag dat de gevangenissen in het land overbevolkt zijn: er is in de 69 gevangenissen capaciteit voor 39.000 mensen, maar er zitten meer dan 90.000 mensen in de gevangenis.

Zie ook:

‘Echtgenote Joran van der Sloot verdacht van witwassen’ (UPDATE2)