Grote schade na plofkraak Leeuwarden

Bij een plofkraak vannacht in Leeuwarden is grote schade aangericht. De bewoners van appartementen in de buurt van de opgeblazen geldautomaat moesten hun huizen verlaten en zijn ondergebracht in een hotel of bij familie. De Explosieven Opruimingsdienst doet onderzoek naar mogelijk achtergebleven explosieven. 

Bij de plofkraak raakte de gevel van het pand van de geldautomaat ernstig beschadigd. Het gaat om een pinautomaat van de ABNAMRO in een vestiging van Albert Heijn, aan de Lieuwenburg in Leeuwarden.

Scooter

Getuigen zouden kort na de plofkraak, die omstreeks 04.00 plaatsvond, twee mannen op een scooter hebben zien wegrijden. Er zijn geen arrestaties verricht. Het is onbekend of de plofkrakers geld hebben buitgemaakt.

Hogere straffen

Het Openbaar Ministerie is sinds 1 mei hogere straffen gaan eisen voor het plegen van ram- en plofkraken. De interne richtlijn voor strafeisen is aangescherpt, omdat een plofkraak ‘grote gevaren en risico’s’ met zich meebrengt, aldus het OM. In Engeland zijn de straffen voor het zetten van een plofkraak nog vele malen hoger. Daar worden sommige criminelen veroordeeld tot 19 jaar.

Rapper

Nederlandse plofkrakers zijn ook regelmatig actief in Duitsland. Enkele weken geleden werd een Amsterdamse rapper nog aangehouden voor het opblazen van een geldautomaat in het Duitse Wiesbaden. De politie spreekt in dit verband (Nederlandse plofkrakers in Duitsland) ook wel van de zogenaamde Audi-bende.

Tot begin 2017 steeg het aantal plofkraken in supermarkten. Daarna was sprake van een sterk dalende trend.