Grote vangst meth-grondstoffen

Het Mexicaanse leger blijkt woensdag een geheime opslagplaats met 840 ton chemicaliën te hebben ontdekt. Het ging om grondstoffen die nodig zijn bij de productie van methamfetamine. In de buurt daalde een leger patrouille af in een 35-meter lange tunnel die bleek te leiden naar een meth-lab. De vangst is de grootste ooit in Mexico. In grote strafrechterlijk onderzoeken naar grondstoffen voor meth zijn de laatste jaren het Mexicaanse Sinaloa-drugskartel en Nederlanders naar voren gekomen. Methamfetamine is een zeer verslavende drug die populair onder arme bevolkingsgroepen in de VS.

De stoffen die in Mexico, niet ver van de hoofdstad bij Queretaro, werd gepakt waren phenylacetamide en wijnsteenzuur. Deze stoffen zijn een andere grondstof voor meth, pseudo-efedrine aan het vervangen, nadat de internationale drugsbestrijders steeds meer jacht zijn gaan maken op illegale efedrine. 

Er loopt op dit moment een internationaal onderzoek naar de betrokkenheid van Nederlanders bij de export van efedrine naar Australië. Legale handel in efedrine kan alleen als daarvoor vergunningen zijn afgegeven omdat het product door de internationale drugsbestrijding als ‘precursor’ wordt gezien.

Illegale efedrine komt vooral uit Aziatische landen als China maar ook uit Afrikaanse landen. Met Sinaloa-kartel importeert al decennia efedrine vanuit China naar havens aan de westkust van Mexico, van waaruit het naar de VS werd doorgevoerd. Maar de laatste jaren is Mexico zelf een centrum voor de productie van meth geworden.