Grote verschillen wapencontrole door politie

Er zijn grote verschillen tussen de verschillende politieregio’s wat betreft de thuiscontroles bij houders van een wapenvergunning. Dat blijkt uit de door de politie verstrekte gegevens aan NU.nl. Iedereen die een wapenvergunning heeft, moet ieder jaar een medewerker van de politie thuis kunnen verwachten voor een controle. De cijfers geven echter een heel ander beeld.

Uit de gegevens blijkt dat er vooral in het zuiden van het land slecht wordt gecontroleerd bij de wapenvergunninghouders. In de periode van 1 januari 2011 tot 1 oktober 2012 kreeg nog geen 12 procent van de vergunninghouders een bezoekje van een controleur van de politie, aldus NU.nl.

In september 2011 presenteerde de Onderzoeksraad voor de veiligheid een rapport met de uitkomst dat er veel te weinig wordt gecontroleerd bij vergunninghouders die in het bezit zijn van een wapen. Aanleiding van het onderzoek was de schietpartij in Alphen a/d Rijn, waar Tristan van der Vlis zes mensen doodschoot en enkele mensen verwondde in een winkelcentrum. Hij was in het bezit van een wapen.

Het politiekorps Zaanstreek Waterland controleerde het beste van alle korpsen. Zij controleerde ruim 90 procent van de 1240 vergunninghouders in de regio. Een groot verschil dus met de regio’s in onder meer Limburg en Brabant.