Grote vissen met grote vissen vangen

Uit een studie van de Universiteit Leiden in opdracht van het WODC blijkt volgens Het Parool dat er in Nederland spaarzamer gebruik wordt gemaakt van kroongetuigen dan in andere landen. Bovendien maken alleen “grote” criminelen er gebruik van en niet “kleine” criminelen, zoals de bedoeling was.

Niet aantrekkelijk

Kroongetuigen zijn personen die zelf bij delicten betrokken waren en in ruil voor hun verklaring bescherming en een vergoeding krijgen. Er zijn ook getuigen die alleen beschermd worden. In drie grote strafzaken zijn er sinds de wettelijke invoering (in 2006) van de kroongetuige vijf kroongetuigen ingezet. Het werven van personen met bijrollen in zware criminaliteit is tot nu niet gelukt. De geworven kroongetuigen waren steeds zelf bij levensdelicten betrokken.

De onderzoekers concluderen dat de regeling voor minder zware criminelen niet aantrekkelijk genoeg is. Overigens loopt het merendeel van de onderhandelingen met potentiële kroongetuigen in Nederland op niets uit.

Strafkorting

Het ministerie van Justitie wil hier iets aan doen. Met name door kandidaten veel meer dan de halvering van de strafeis te kunnen toezeggen, tot 90 procent strafkorting. Verder is er een plan om kroongetuigen ook toe te staan bij misdrijven waarop minder dan acht jaar cel staat. Dat laatste is in Duitsland wel mogelijk, daar zet men het middel relatief het vaakste in.

Ook in Italië en Canada wordt er veel meer gebruik van gemaakt. In Italië (vier keer het inwonertal van Nederland) zitten er 6525 personen in een beschermingsprogramma, onder hen zijn 1277 kroongetuigen. Daar bestaat de regeling al tientallen jaren.