Grote wapenvondst in Loosdrecht

De politie heeft woensdag in Loosdrecht een grote voorraad wapens gevonden. Er zijn onder meer zeventien kalasjnikovs gevonden. De politie houdt er rekening mee dat de wapens zijn gebruikt in de reeks liquidaties in de Amsterdamse onderwereld. Er zijn zeven personen aangehouden, die de politie op het spoor kwam na een verkeerscontrole.

Naast de kalasjnikovs werden ook zeven handvuurwapens, emmers met in totaal 37 handgranaten en ruim tienduizend patronen gevonden. Onder de munitie zit ook pantserdoorborende patronen. Ook is er een AR-15 gevonden, een wapen dat is ontworpen voor het Amerikaanse leger. De politie nam ook een paar kilo wit poeder mee, vermoedelijk cocaïne.

‘Niet voor een overval’

Omdat het gaat om zeer zware wapens, houdt de politie er rekening mee dat onder de zeven verdachten die in het onderzoek zijn aangehouden, facilitators van liquidaties zitten. Mogelijk gaat het niet alleen om wapens, maar ook om auto’s en andere zaken. Pieter-Jaap Aalbersberg, hoofd van de politie-eenheid Amsterdam, zegt daarover in De Telegraaf:

Verder onderzoek moet uitwijzen in hoeverre dit materiaal te koppelen is aan personen die bij aanslagen zijn betrokken. Maar dit spul heb je niet om een keer een overval op een tankstation te plegen

De politie kwam de mannen afgelopen dinsdag op het spoor na een verkeerscontrole in Amsterdam Zuidoost. Zij zagen twee mannen in een auto stappen. Later kwam een tweede auto met daarin vier mannen aanrijden. De politie vermoedde dat het om een drugsdeal ging, vanwege de manier van communiceren, de wijze van rijden en de locatie.

Vervolgonderzoek

De mannen gingen naar een flat in de buurt, die door rechercheurs onder observatie werd gezet. Na een paar uur reden de vier mannen weg. De auto werd op de A9 aan de kant gezet. In de auto werd een aantal vuistvuurwapens en een kilo cocaïne gevonden. De vier zijn aangehouden.

Later werd ook de geobserveerde flat binnengevallen. Daar werden twee mannen aangehouden. Het wapenarsenaal werd de volgende dag na vervolgonderzoek gevonden. In de woning in Loosdrecht werd een zevende verdachte aangehouden.