Wereldwijde drugsorganisatie gepakt

De Nationale Recherche heeft vorige week drie mannen aangehouden voor betrokkenheid bij een internationale drugs- en witwasorganisatie. De arrestaties zijn verricht nadat in Zuid-Afrika 316 kilo cocaïne in beslag was genomen in een zeecontainer met rijst uit Suriname. In Johannesburg zijn ook al zeven verdachten aangehouden bij het uitladen van de container. In Dubai is deze week de vermeende organisator aangehouden.

Dat zou een 38-jarige Pakistaan zijn. Hij wordt die wordt verdacht van het organiseren van meerdere grootschalige cocaïnetransporten. Deze transporten zouden vanuit Suriname via Mozambique naar Nederland zijn gegaan.

Het onderzoek door de Nationale Recherche richtte zich op een 48-jarige importeur van meubels, textiel en antiek uit Amsterdam. Zijn medeverdachten zijn twee mannen van 55 en 42 jaar uit Purmerend en Amsterdam. Bij de doorzoeking van de woningen van de verdachten is beslag gelegd op meer dan 110.000 euro contant geld, een geldtelmachine, een geladen vuurwapen en 43 mobiele telefoons.

Bovendien ontdekten de rechercheurs in de woning van de verdachte uit Purmerend twee partijen van honderden kilo’s softdrugs: 637 kilo hasj en 524 kilo hennep met een totale waarde van ongeveer drie miljoen euro.

De drugsorganisatie smokkelde vermoedelijk zowel soft- als harddrugs naar bestemmingen binnen en buiten Europa. Daarnaast zou crimineel geld zijn witgewassen, onder andere met behulp van underground banking. Het werkgebied van de criminele organisatie strekte zich uit van Zuid-Amerika, Zuid-Afrika, Canada, en het Midden-Oosten tot in Europa.

De verdachten gebruikten codenamen, wisselden vaak van telefoons en plaatsten versleutelde berichten op internet.

In het onderzoek door de dienst Nationale Recherche van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) is samengewerkt met politiediensten in Engeland, Dubai en Zuid-Afrika. In Dubai werkte de Nationale Recherche nauw samen met de Dubai Police en het ministerie van Binnenlandse zaken van de Verenigde Arabische Emiraten.