Grote wietplantage midden in de stad

In de Van Ostadestraat in Amsterdam-Zuid is een grote wietkwekerij opgerold. In twee loodsen van een oude houthandel troffen agenten 1143 planten aan. De politie was geattendeerd door een anonieme tip. Mogelijk was die tip een gevolg over storing van televisies en andere elektrische apparatuur van omwonenden. De personen die de plantage runden, haalden hun stroom onder andere illegaal van een hoofdleiding, hetgeen storingen kan veroorzaken.

 

 

Buurtregisseur Bert van der Linden: ‘Een penetrante wietlucht aan de achterzijde van het gebouw versterkte het vermoeden van een hennepplantage.’

Binnen trof de politie verdeeld over drie ruimtes, een uitzonderlijk grote kwekerij aan. ‘Het komt weinig voor dat we deze hoeveelheden midden in een woonwijk aantreffen. Gemiddeld vinden we tussen de 500 en 600 planten als we een hennepkwekerij oprollen. Hier stonden er 1143’, zegt Van der Linden.

In een van de ruimtes werden zogenoemde moederplanten gevonden. Dat zijn planten waarvan stekjes vervaardigd worden. In de andere ruimte stonden bijna volgroeide planten die tussen de acht en tien weken oud waren. In de laatste ruimte waren de planten tussen de twee en de drie weken oud. Volgens Van der Linden bestond de plantage waarschijnlijk al geruime tijd. ‘Er zijn restanten van oude planten aangetroffen.’

Dit soort plantages waarbij illegaal stroom wordt afgetapt kunnen brandgevaarlijk situaties tot gevolg hebben. Volgens de politie branden iedere week in Nederland naar schatting drie panden af door kortsluiting of oververhitting in een wietkwekerij.