Grote xtc-lijn Nederland-Australië opgerold

Er is een enorme drugslijn tussen Nederland en Australië opgerold. Het onderzoek naar het smokkelnetwerk van synthetische drugs heeft ongeveer een jaar geduurd. Daarbij is onder andere 850 kilo mdma in poedervorm en 550 liter mdma-olie in beslag genomen. Samen goed voor ongeveer 15 miljoen xtc-pillen. Ook zijn er verschillende arrestaties verricht.

Volgens De Telegraaf zien politie en justitie een 58-jarige Brabander als kopstuk van het internationale drugsnetwerk. Het gaat om woonwagenkampbewoner Paulus B.. Ook zijn zoon Adriaan B. (37) is opgepakt in de zaak. De NOS meldt op basis van Australische media juist dat de 37-jarige dochter (Petronella) van Paulus B> is aangehouden.

Honderden miljoenen euro’s

Andy Kraag, hoofd van de landelijke recherche in Nederland schat dat het criminele netwerk een jaarlijkse omzet had van honderden miljoenen euro’s.Bij invallen op 5 november in Nederland en België in onder andere Raamsdonkveer, Bergen op Zoom en Hoogeloon werden naast grondstoffen voor synthetische drugs ook 3 kilo cocaïne en 2 vuurwapens in beslag genomen.

Op 23 augustus blijkt de landelijke recherche een grote vangst te hebben gedaan in de Rotterdamse haven. Er werd 700 kilo pure mdma gevonden, aldus De Telegraaf. De partij, waarvan de vangst tot dusver geheim is gehouden, was volgens de landelijke recherche bestemd voor Queensland in Australië.

 

Het onderzoek naar de bende wordt in Australië Operation Parazonium genoemd. Het Nederlandse onderzoek heet 26Camphil.

Uiterst lucratief

De smokkel van xtc-pillen naar Australië is uiterst lucratief, omdat een xtc-pil daar wordt verkocht voor bijna 20 euro, terwijl de productiekosten in Nederland rond de 10 cent liggen.