Grote Benelux-actie tegen drugs

Politie- en douanediensten in de Benelux hebben van donderdag 3 tot en met zondag gezamenlijk een internationale actie (Etoile) gehouden tegen de handel in drugs. In België werd beslag 32 kilo heroïne in beslag genomen. In Nederland werden onder meer twee runners en twee Fransen aangehouden die in het bezit waren van heroïne en cocaïne.

Er zijn controles uitgevoerd langs autosnelwegen en provinciale wegen, op treinen, bussen en in drugspanden. Er werd met name gelet op de routes Rotterdam-Roosendaal-Antwerpen-Parijs en Maastricht-Luik-Luxemburg-Metz. Er werd ook in de treinen op de internationale treinverbindingen gecontroleerd.

Resultaten België

111 van de 1443 gecontroleerde mensen bleken in het bezit van drugs. In totaal werd er tijdens de actie meer dan 32 kilo heroïne buit gemaakt. 16 mensen werden gerechtelijk aangehouden, 6 voertuigen werden in beslag genomen en 3 panden werden als drugspand geïdentificeerd. In totaal namen 382 politie- en douaneambtenaren uit België deel aan de controleactie.

Dordrecht

In Dordrecht concentreerde de actie zich op rijksweg A16. Er werden 25 voertuigen gecontroleerd. In drie auto's werden drugs aangetroffen met in totaal 96 gram marihuana en 52 gram hasj. Ook werd in een auto met Frans kenteken, een in Italië woonachtige Albanees aangetroffen die twee vuilniszakken met vermoedelijk 30 kilo versnijdingsmiddel bij zich had. Hij werd aangehouden. Verder werd een ongewenst vreemdeling aangehouden. Ook werd een Fransman op de bon geslingerd ter zake bumperkleven. Er werd voor 1930 euro aan boetes geïncasseerd.

Maastricht

Tijdens de actie werden in Eijsden twee Fransen, een 33-jarige man en een 33-jarige vrouw en twee vermoedelijke runners, een 27 jarige man uit Maastricht en een 21-jarige man uit Spaubeek aangehouden. Bij de 27-jarige verdachte uit Maastricht werd een verpakking met een kleine hoeveelheid cocaïne aangetroffen. Bij de 21-jarige man uit Spaubeek werden in de onderbroek 10 bolletjes met vermoedelijk cocaïne en 8 bolletjes heroïne aangetroffen. De harddrugs hebben een totaal gewicht van 40 gram.

West Brabant 

Er werden 11 Franse voertuigen gecontroleerd onder meer bij het knooppunt Hooipolder. Er waren twee bestuurders die meer dan 5 gram soft drugs bij zich hadden. Zij hebben elk een boete van 750 euro betaald. Verder werden vier Fransen aangetroffen met gebruikershoeveelheden, minder dan 5 gram. Zij deden afstand van de drugs.