‘Gruwelijke taferelen in streng-gelovig gezin’

Een man uit Bunschoten staat woensdag voor de rechter omdat hij thuis een waar schrikbewind voerde. Zo bedreigde hij een van zijn negentien kinderen met een draaiende kettingzaag. Volgens het Algemeen Dagblad vermoedt het Openbaar Ministerie dat die toestand vijftien jaar duurde.

Zolder

Henk K. (47) sloot volgens de politie zijn oudste zonen en dochters dagen- en soms wekenlang op in een aardappelhok of op de geblindeerde zolder en ook wel in een afgesloten zeecontainer achter het huis. De kinderen zagen dan geen daglicht, aldus het OM. Eten kregen ze nauwelijks en hun behoeften moesten ze doen in hun gevangenis.

Verder staat in het dossier dat hij kinderen met een lange lat sloeg en zich vergreep aan een van zijn dochters, die destijds 10 jaar was.

Metselbedrijf

Volgens het AD is voor Henk K. het strengste gereformeerde geloof nog te rekkelijk: bevindelijk gereformeerd. Dat is een stroming die het leven inricht volgens de Statenbijbel en 17de eeuwse theologische geschriften van de Synode van Dordrecht.

Hij heeft een imposant postuur en is eigenaar van een goedlopend metselbedrijf. Zijn woning lag tamelijk geïsoleerd tussen Spakenburgse vis- en broodfabrieken. Op zeker moment zou Henk K. een van zijn zoons hebben vastgebonden op tafel. Hij hield vervolgens de gierende kettingzaag op centimeters van het hoofd van de jongen. Dat feit, en een verwurging, levert volgens het Openbaar Ministerie twee keer poging tot doodslag op. Henk K. stond al eerder voor de rechter omdat hij botste met de leerplicht, er was volgens hem slechts één geschikte school voor de kinderen. Die zaak won hij bij de Hoge Raad.