Politie peilt met stille sms

Politie en justitie maken steeds vaker gebruik van ‘stille sms’ om verdachten uit te peilen. Die sms geeft de telefoon dan opdracht regelmatig contact met de centrale te zoeken. Met behulp van een speciaal apparaat, een zogenaamde IMSI-catcher, kan de locatie van de verdachte dan worden ontdekt. Deze techniek is gebruikt in het onderzoek naar de Somaliërs die in Rotterdam werden aangehouden in verband met terroristische plannen. Hoogleraar strafrecht Ybo Buruma denkt dat de inzet van dit middel is toegestaan.

Gsm-telefoons houden voortdurend contact met het netwerk en geven om de paar minuten hun lokatie door. Althans, in de centrale worden steeds drie gsm-masten geregistreerd waardoor plaatsbepaling mogelijk is met behulp van een driehoeksmeting. Op die manier live uitpeilen mocht niet. Maar het gebeurde wel in incidentele gevallen. In het boek Onder de Tap staat het geval beschreven van de Albert Heijn-afpersers die langs de A28 werden uitgepeild.

Dat mocht niet. Dus werd in het dossier gesproken van een ‘bijzonder middel’ en gesuggereerd dat de IMSI-catcher was ingezet, waarmee gsm’s kunnen worden geïdentificeerd en afgeluisterd. Maar inmiddels is duidelijk dat er ook gebruik gemaakt wordt van ‘stealth-sms’, vernoemd naar de Stealth-bommenwerper die onzichtbaar is voor radar. Een stealth-sms kan stiekem worden verstuurd naar een telefoon, waarbij de ontvanger niet ziet dat er een SMS binnenkomt. Maar de telefoon van de ontvanger stuurt wel een ontvangsbevestiging terug. Tijdens dat verzenden van de ontvangstbevestiging, treedt de IMSI-catcher in werking, die kan laten zien met welke drie telefoonmasten er contact is. Een simpele driehoeksmeting is dan voldoende om te bepalen waar de telefoon zich bevindt. Dat kan trouwens niet zo nauwkeurig als GPS, de driehoeksmeting geeft een nauwkeurigheid van ongeveer 50 meter. Voldoende om uit te zoeken in welk gebouw een verdachte zich bevindt, maar niet precies genoeg om het huisnummer te achterhalen.

Niet alleen politiemensen kunnen stille SMS’jes sturen. Ook de gewone consument kan het. Met dit gratis programma kun je stealth SMS sturen en ontvangsbevestiging krijgen. Op die manier kun je bijvoorbeeld checken of iemand zijn telefoon aan heeft staan. Op de telefoon van de ontvanger hoeft niks te worden geinstalleerd.

Met deze software kun je nog veel meer doen. Maar daarvoor is het wel nodig dat je de software installeert op je eigen telefoon (of die van iemand anders) en vervolgens kun je live zien waar iemand zich bevindt, tot op 10 meter nauwkeurig, stiekem foto’s maken of de telefoon op afstand wissen en op slot zetten. Allemaal door middel van stille SMS berichten, die je vanaf je PC verstuurd. Op de video een demonstratie van deze Nederlandse software, die overigens vooral bedoeld is om je eigen telefoon terug te krijgen wanneer die gestolen wordt.

{youtube}8gODZVr3pEA{/youtube}

Het is opvallend dat de officier van justitie in dit onderzoek openlijk de methode van de stille sms te kennen geeft. Daar zal een beleidsoverweging over hoe met deze middelen in de opsporing en de processen-verbaal moet worden omgegaan aan ten grondslag liggen. Het verschijnsel gaat nu vast vaker opduiken in de dossiers.

De Telegraaf schrijft dat de techniek achter stealth-sms’jes in de Nederlandse rechercheopleidingen wordt gedoceerd als ‘Het heimelijk activeren van GSM’. 

De techniek is vooral van belang als er tegelijkertijd verdachten moeten worden aangehouden of geobserveerd.

De stille sms speelt ook een rol bij de nieuwe afluistertechniek van gsm-telefoons.