Guardia Civil ondervraagt buren dode NL’er (VIDEO)

De Guardia Civil gaat de buren ondervragen van de Nederlander Martin Verfondern (52) die op 19 januari 2010 verdween bij zijn woonplaats Santoalla (Petín) in Noordwest-Spanje. Vorige week zijn menselijk resten gevonden in de buurt van zijn uitgebrande auto in een afgelegen bosgebied op 20 kilometer van zijn huis. Daar zijn ook zijn laptopcomputer gevonden en een telefoon die niet van hem was.

Ecologische boerderij

De computer en de telefoon waren deels verbrand gevonden in de Chevrolet Blazer van Verfondern. Volgens plaatselijke media sluit de Guardia Civil uit dat Verfondern een natuurlijke dood gestorven is hoewel nog niet is vastgesteld dat de beenderen daadwerkelijk van hem zijn. Zijn vrouw Margo Pool heeft altijd gezegd te denken dat haar man is vermoord. De dag dat hij verdween was hij vertrokken om boodschappen te gaan doen. De twee hadden een ecologische boerderij annex bed en breakfast in het gehucht Santaolla, waar slechts drie huizen bewoond zijn.

Vechtpartij

De twee hadden zich in de jaren negentig in de bergachtige streek gevestigd. Ze hadden sindsdien een conflict met de enige andere bewoners in het gehucht. Via een rechter kreeg de Nederlander het gedaan dat hij ook de communale grond op de berg naast het gehucht mocht gebruiken. De buurman is formeel de voorzitter van het orgaan dat over de gemeenschappelijke grond gaat. Hij kreeg overheidsgeld maar volgens Verfondern weigerde hij 'ook maar een cent' in de ontwikkeling te investeren. Het was al eens tot een vechtpartij gekomen met de buren. Zij hebben eerder betrokkenheid bij de verdwijning van de Nederlander ontkend.

Vijandschap

De onderzoeksrechter die de zaak behandelt heeft gezegd dat de buren zullen worden ondervraagd maar dat er geen bijzondere opsporingsmethoden zoals afluisteren van telefoons tegen hen kunnen worden ingezet 'alleen om het feit dat en en vijandschap bestond'. De buren zullen in eerste instantie als getuigen worden gehoord. Dat zou kunnen veranderen als de uitslag van het onderzoek naar de auto en de andere gevonden voorwerpen bekend is.

Saddam

Verfondern noemde buurman Manuel Rodríguez steevast "de kleine Saddam". Er waren ruzies en er werden onderling dreigementen uitgewisseld, volgens buurtbewoners. Verfondern zou een videofilm hebben gemaakt van de ruzies. De Guardia Civil gaat Rodríguez, zijn vrouw en twee zoons horen. Volgen een Spaanse krant heeft één van de zonen een wapenvergunning.

{youtube}hysMzFTBAfQ{/youtube}