Guardia Civil: wapens voor terroristen NL

De Guardia Civil heeft in Spanje deze week een transport van oorlogswapens naar Nederland onderschept. Er zijn twee Nederlanders aangehouden. De Guardia Civil vermoedt dat de wapens bestemd waren voor terroristen in Nederland.

Joegoslavië

Er zijn onder meer munitie, vier granaatwerpers, één mitrailleur, een AK-47 geweer en 32 handgranaten in beslag genomen. De organisatie werkte vanuit de omgeving van Málaga en ruilde wapens voor drugs, waarbij de wapens werden afgezonden naar Nederland. De wapens waren afkomstig uit het voormalige Joegoslavië. Bij doorzoekingen in Mijas, Marbella en Estepona namen agenten ook toen kilo marihuana, een hoeveelheid cocaïne, een pistool, cash geld en verschillende dure voertuigen in beslag.

SUV

Er zijn in totaal zestien personen aangehouden van verschillende nationaliteiten. Naast een onbekend aantal Nederlanders zijn dat Belgen, Colombianen, Marokkanen en Chilenen. Het onderzoek is volgens de Guardia Civil begonnen in september 2015 toen er een SUV werd aangetroffen in de kustplaats Mijas met een reeks wapens en explosieven. De handel zat verpakt in Nederlandse kranten.

Terroristen

Er werd direct een groot onderzoek opgestart omdat er werd vermoed dat de wapens mogelijk aan een terrorist in Frankrijk of Nederland zouden worden geleverd. Er werden ook daadwerkelijk relaties met terrorismeverdachten vastgesteld, aldus de Guardia Civil. Het onderzoek leidde naar Nederlanders en Belgen die in Mijas en Marbella woonden.

Meer details heeft de Guardia Civil niet bekend gemaakt. De Guardia Civil bracht vandaag ook informatie naar buiten over een groot Europees onderzoek naar wapenhandel.