Gubbels: Het dna in de VW-bus

Bij de aanslag op het woonwagenkamp in Breda waar de 12-jarige Danny Gubbels om het leven kwam is een VW-busje gebruikt als vluchtauto. Dat bleek tijdens een pro forma-zitting van de rechtbank Breda in de beveiligde zaal in Amsterdam-Osdorp. De officier overhandigde aan de rechtbank een dvd met beelden van de schietpartij. 

Op de beelden is één schutter te zien die het vuur openent. Hoeveel mensen er ter plaatse waren is niet te zien, maar de officier van justitie houdt rekening met zeven verdachten. Overigens is ook te zien op de beelden dat er mannen naar binnen kijken, aanbellen of kloppen bij de woonwagen. Dat gegeven kan nog een belangrijke rol spelen bij de vraag of de verdachten wisten dat er in de wagen een 12-jarige jongen aanwezig was.

Hoeveel schutters is waren is niet te zien op de video. Wel zeker is dat een gestolen VW-busje als vluchtauto is gebruikt. Getuigen hebben dit busje gezien en het voertuig is verderop ook door de politie aangetroffen. Het kon niet verder door een kapotte accu.

Daarna is het inderhaast achtergelaten door de schutters en zijn er spullen die mogelijk zijn gebruikt bij de aanslag in gevonden. De zaak tegen de drie verdachten – de Britten G. en W. en de Nederlander F. – die nu terechtstaan is vrijwel volledig gebaseerd op deze dna-sporen.

In de bus waren talloze dna-sporen zichtbaar. Van negen mensen kon dat dna worden gematcht met een dna-databank. Eén van hen was een politieman die ter plaatse onderzoek heeft gedaan. De officier van justitie sprak ter zitting van zeven verdachten. Eén van de verdachten is ook te relateren aan een loods waar dat VW-busje heeft gestaan.

Van twee verdachten is een volledig profiel gevonden: op het hengsel van een tas en op een schoenveter in een schoen die in de bus lag.

De rest van de profielen waren mengprofielen, waarvan dus niet honderd procent zeker is of het dna van de verdachten is. Een mengprofiel van één van de verdachten was aanwezig op een Zastava-pistool dat ergens in de bosjes is gevonden en dat is gebruikt bij de schietpartij.

Tot nu toe concentreert de zaak zich op de vraag of dat bewijs voldoende is om aan te tonen dat de verdachten op de fatale avond van 14 juli 2010 op de Rijnauwenlaan in Breda aanwezig waren en hebben geschoten. De officier zoekt nog andere personen van wie het dna in het busje is gevonden.

De verdachten zijn waarschijnlijk niet te identiceren op de beelden omdat ze waren vermomd met mutsen.

De drie zitten sinds het voorjaar van 2011 in voorlopige hechtenis en de advocaten Leon van Kleef en Marnix van der Werf vroegen opheffing van de hechtenis.

De vader van Danny Gubbels is onlangs aangehouden in een groot drugs-onderzoek. In het kader van dat onderzoek stonden politie-camera’s gericht op de wagen van Gubbels. Het motief voor der aanslag zou uit dat onderzoek blijken. Uit opgenomen gesprekken komt naart voren dat er door Gubbels 400 kilo cocaïne zou zijn weggenomen.

Maar er is geen link vastgesteld tussen de verdachten die nu terechtstaan en dat onderzoek, of die gewraakte 400 kilo. De advocaten willen meer weten uit dat onderzoek omdat er informatie in zou kunnen staan die ontlastend is voor hun cliënten. Bijvoorbeeld over mensen die de vader van Danny Gubbels hebben bezocht, in de maanden voorafgaand aan de schietpartij.

Hier alle berichten over de Gubbels-zaak.