‘Guyno en Ferrel, die gingen schieten’

Woensdagochtend stonden Guyno O. en Ferrel T.N.T. voor de rechter in de beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp. Het Openbaar Ministerie verdenkt hen van de liquidatie van Hakim Changachi. De moord was een vergissing. Het eigenlijke doelwit was Khalid H. Tijdens de rechtszitting werd iets meer duidelijk waarom het OM ervan uitgaat dat er sprake was van een persoonsverwisseling. 

Hakim Changachi was op de avond van zijn liquidatie in januari 2017 in een café in Utrecht, waar hij met vrienden onder andere een paar spelletjes speelde. Khalid H. was op dat moment in datzelfde café. H. vertrok kort na Hakim Changachi uit de horecagelegenheid. Beiden woonden in dezelfde flat aan de Faustdreef. Toen Hakim in de portiek van de flat met 4 kogels werd doodgeschoten (3 in zijn borst, 1 in zijn linkerbil) zat Khalid H. even verderop nog in zijn auto. ‘Ik hoorde plotseling allemaal knallen’ zo verklaarde hij later aan de politie. In totaal werden er 12 kogels op het slachtoffer afgevuurd, vanaf nog geen 4 meter.

‘Kut, dan was het 100% een vergissing’ 

De vader van Hakim heeft verklaard dat Khalid H. zelf tegen leden van de familie Changachi heeft gezegd dat hij het eigenlijke doelwit zou zijn geweest. H. zou een conflict hebben gehad met iemand uit Amersfoort. Kroongetuige Nabil B., die de vluchtauto’s voor de liquidatie had geregeld, heeft kort na de vergismoord gezegd: ‘Kut, dan is het 100% een vergissing.’ Ook ontsleutelde pgp-berichten duiden op een fatale persoonsverwisseling aldus het OM. Daarin is sprake dat ene Imo het doelwit was. Imo is de bijnaam van Khalid H. (Lees ook ‘Zet een man bij zijn deur‘.)

Lange Justin

Justitie denkt dat ook Amsterdammer Justin Jap Tjong betrokken was bij de vergisliquidatie. Jap Tjong, de aangetrouwde neef van verdachte Guyno O., werd twee weken na de moord op Hakim Changachi zelf geliquideerd in Amsterdam. Jap Tjong, die ook wel Lange Justin werd genoemd, kwam woensdagochtend veelvuldig ter sprake. 

Ferrel T.N.T. trok naar eigen zeggen veel met Lange Justin op. Jap Tjong had begin januari 2017 tegen hem gezegd dat hij in de problemen zat. Hij had schulden, daarom had T.N.T. hem een keer 500 euro gegeven en hem geholpen met verhuizen. Nadat Jap Tjong 2000 euro had verdiend met de verkoop van 2 blokken cocaïne wilde hij T.N.T. terugbetalen, maar die hoefde het geld niet. (Tekst loopt door onder de afbeeldingen.)

Crimesite

Later in januari 2017 waren de problemen voor Lange Justin groter geworden, aldus Ferrel T.N.T. ‘Hij liet me een bericht op Crimesite lezen over een liquidatie in Utrecht en zei “Dat heb ik gedaan”’, zo vertelde de verdachte in de rechtszaal. 

Het Openbaar Minsterie verdenkt Ferrel T.N.T. van betrokkenheid bij de liquidatie van Hakim Changachi omdat zijn dna onder andere werd aangetroffen op de rode dop van een colafles die in de vluchtauto werd gevonden. T.N.T. ontkent echter dat hij iets te maken heeft met de vergismoord. Zijn dna is – met dat van anderen – op de coladop terechtgekomen, omdat hij veel met Lange Justin optrok, aldus T.N.T. Volgens hem was hij die bewuste nacht ook niet in Utrecht. 

Kin verbrand

Guyno O. heeft bekend dat hij op 12 januari naar Utrecht is gereden, samen met Justin Jap Tjong en een derde man, wiens naam hij niet wilde noemen. Zelf bleef O. op de Pallas Athenedreef wachten bij een Toyota, terwijl Justin en de derde man verder reden in een zwarte Audi. Even later kwamen ze terug. O. was naar eigen zeggen in de veronderstelling dat er een plofkraak gepleegd zou worden en dat hij de vluchtauto daarna in brand moest steken. Hoewel Jap Tjong hem had uitgelegd hoe hij dat het beste kon doen, ging het toch deels mis: Guyno O. verbrandde licht zijn kin, kaak en voorhoofd. Nadat de Audi in brand was gestoken reed het drietal met de Toyota naar Amsterdam. Ook die auto werd in de hens gezet. Guyno O. ontkent weet te hebben gehad dat er een liquidatie gepland was.

‘Die heeft domweg de verkeerde geschoten’

Het OM hecht ook veel waarde aan de verklaringen van de anonieme getuige A. Die is kort na de liquidatie van Hakim Changachi een rondje gaan lopen met een toen uiterst nerveuze Jap Tjong. Volgens de onbekend gebleven getuige heeft Justin tegen hem gezegd dat hij betrokken was bij de vergisliquidatie in Utrecht. Hij zou de vluchtauto hebben bestuurd en de dagen voor de moord Khalid H. hebben afgelegd. Justin zou tegen hem hebben gezegd: ‘Guyno en Ferrel die gingen schieten. Guyno schoot in het wilde weg. Hij bleef maar schieten. Hij heeft domweg de verkeerde geschoten.’ Ook zou Justin tegen de anonieme getuige hebben gezegd: ‘Die Ferrel is de hoofd van de gang. Die pakt de opdrachten aan.’ En ook: ‘Guyno doet alles voor geld.’ 

Verkeerd contact

De voorzitter van de rechtbank vroeg aan Ferrel T.N.T. en Guyno O. waarom Justin Jap Tjong dat zou hebben gezegd tegen de anonieme getuige. O. gooide het op een familieruzie waarbij hij niet betrokken wilde raken. T.N.T.: ‘Justin is boos geworden omdat ik hem verder niet wilde helpen en omdat ik hem aan een verkeerd contact had geholpen.’ 

Echo

Namens de weduwe van Hakim Changachi en zijn vader las een advocate een slachtofferverklaring voor. Daaruit bleek onder andere dat Hakim en zijn vrouw daags voor de liquidatie een echo hadden laten maken van hun toen nog ongeboren dochtertje. Een dag later was Hakim dood. De advocate eiste namens de nabestaanden ook een vergoeding van ruim 380.000 euro. De weduwe van Hakim lijdt aan PTSS. 

Naar verluidt zal het OM maandag de strafeis bekend maken.

Zie ook: Door deze liquidatie ging de kroongetuige zingen