Blackberry Gwenette M. in VS onderzocht (UPDATE)

Nederlandse forensisch onderzoekers kunnen de Blackberry van de Amsterdammer Gwenette M. (39) niet kraken. De telefoon is daarom naar de Verenigde Staten gestuurd waar specialisten zullen proberen de versleuteling te breken. Het Openbaar Ministerie denkt dat er in de telefoon belastende informatie aanwezig is die tegen M. gebruikt kan worden. Eén en ander kwam naar voren tijdens de pro forma-zitting bij de rechtbank in Amsterdam tegen M. en drie medeverdachten. Ze worden verdacht van het voorbereiden van geweldpleging.

De groep is op 31 oktober op de Dam in Amsterdam aangehouden. Twee mannen waren gewapend, M. droeg een kogelwerend vest. In een woonhuis is nog een vuurewapen gevonden. Eerder is al gebleken tijdens een pro forma-zitting dat bij M. een briefje is gevonden met een autokenteken dat te herleiden is tot Ben A., een beoogd slachtoffer van de schietpartij in de Staatsliedenbuurt in december in Amsterdam, waar twee mensen zijn vermoord. 

M. is afgelopen jaar gewaarschuwd door de Criminele Inlichtingeneenheid (CIE) omdat hij ernstig bedreigd zou worden. Hij heeft ter zitting laten weten dat het vest en de bewapening uit dreiging voortkwamen. Een auto met het bewuste kenteken zou hem hebben achtervolgd.

Als het telefoononderzoek klaar is kan de zaak, mogelijk deze zomer, inhoudelijk worden behandeld. De telefoons van de andere drie verdachten zijn in onderzoek bij het Nederlands Forensisch Instituut.

Geprepareerde Blackberry

CrimescenePro voegt daar aan toe dat het gaat om een bepaalde MicroSD Card die verkrijgbaar is voor ongeveer 1200 tot 1600 euro. Zowel de verzender als de ontvanger van de berichten in encryptie moeten in het bezit zijn van de Micro SD card. De Micro SD card werkt uitsluitend op een BlackBerry, iPhone of Windows Mobile. Meestal wordt de Micro SD card gebruikt in een geprepareerde BlackBerry, de spraakfunctie is uitgeschakeld en er kunnen alleen berichten in encryptie worden verstuurd.

Toen crimineel Mink Kok in 1999 werd aangehouden bleek hij een organizer bij zich te hebben die, tijdens een later proces, in 2005, nog altijd niet gekraakt bleek te zijn.