Hechtenis Gwenette M. geschorst (UPDATE)

De rechtbank van Amsterdam heeft donderdagmiddag de hechtenis van Gwenette M. en zijn drie mede-verdachten geschorst. Zij worden verdacht van het voorbereiden van een moordaanslag, maar de rechtbank vindt dat op dit moment het bewijs te wensen over laat en dat de voorlopige hechtenis al lang duurt. De rechtbank zei 'kritische kanttekeningen bij de ernstige bezwaren' te plaatsen.

In combinatie daarmee vindt de rechtbank ook dat niet gewacht kan worden op nieuwe ontwikkelingen in de onderzoeken naar de moorden in Staatsliedenbuurt en een moord in Antwerpen. Ook neemt de rechtbank het feit dat er een aantal stukken in het belang van het onderzoek worden onthouden in aanmerking. De rechtbank concludeerde dat na een pro forma-zitting die op donderdag werd gehouden.

De drie medeverdachten zijn op vrije voeten gesteld. M. blijft nog even vastzitten. In een oude zaak die door de Hoge Raad was terugverwezen naar het gerechtshof was zijn hechtenis geschorst, maar de voorwaarde daarbij was dat hij geen strafbare feiten mocht plegen. Omdat er na de aanhouding in oktober vorig jaar een vuurwapen bij hem thuis werd gevonden, houdt het OM hem toch nog vast.