Gwenette M. krijgt acht jaar cel

Gwenette M. (36) heeft van het Amsterdamse gerechtshof acht jaar cel gekregen. Dat is een jaar meer dan de rechtbank in 2008 aan hem oplegde. Het hof vindt M. schuldig aan een zware mishandeling van een vrouw, heroïnehandel en witwassen. Het hof vindt het bewezen dat M. tussen 2003 en 2007 luxe goederen, auto’s en grote bedragen probeerde wit te wassen, onder meer via transacties met winkels in de Amsterdamse Albert Cuypstraat en Amsterdam-West. M. was volgens het hof middels allerlei telefonische contacten betrokken bij het tot standkomen van een deal over 18 kilo heroïne.

Op 27 oktober 2006 kreeg Martha in club Sinners bij het Rembrandtplein ruzie met een vrouw toen hij voor willde dringen bij de garderobe. Buiten op straat heeft hij haar samen met een vriend mishandeld. De vrouw liep een zware hersenschudding op en brak haar oogkas en een kaak. Een man die haar wilde helpen liep ook verwondingen op.

M. werd in Amsterdam gezien als een belangrijke figuur in het milieu en door de Amsterdamse politie als een Amsterdamse Beroepscrimineel (ABC’er). Hij is verdacht geweest van de moord op Melkweg-medewerker Mohamed Chekhchar die in 1993 Martha’s broer doodschoot op het Rembrandtplein.

Gwenette M. stond in verband met een moordzaak in Groningen in 2002 waar een onschuldige onderwijzer werd vermoord als genoegdoening omdat een familielid een partij hasj zou hebben laten verdwijnen. M. heeft de onderwijzer in gezelschap van en groep anderen bedreigd, kort voordat de man door een ander is doodgeschoten. 

Kort na zijn veroordeling wist M. in 2008 te ontsnappen uit de gevangenis van Heerhugowaard. Het jaar daarop werd hij in België aangehouden.