Gwenette M. vrijgelaten

De Amsterdamse crimineel Gwenette M. is afgelopen week vrijgelaten. Dat heeft M.'s advocaat Nico Meijering aan Crimesite bevestigd. Gwenette M. zat vast vanwege een oude zaak, waarvan hij de voorwaarden heeft geschonden omdat hij een aanslag zou hebben voorbereid. Zijn straf werd voor het Gerechtshof echter geschorst.

M. werd op 31 oktober 2012 op De Dam in Amsterdam opgepakt. Hij had een kogelwerend vest aan en de drie mannen die in zijn gezelschap waren, hadden wapens op zak. Bij invallen in de woningen van de mannen werd een wapen met een afgezaagde loop, apparatuur om zenders te detecteren en om telefoons of peilbakens te verstoren.

Bewijs te mager

In juli oordeelde de rechtbank van Amsterdam al dat het bewijs tegen M. en zijn drie medeverdachten te mager was en dat de voorlopige hechtenis al te lang duurt. De drie medeverdachten werden vrijgelaten, M. bleef vastzitten omdat hij de voorwaarden van de eerdere zaak had geschonden.

Meijering vond dat ook M. vrijgelaten moest worden omdat de straf in de oude zaak is opgeschort. Het Gerechtshof stemde afgelopen week met dit verzoek in.

Liquidaties

Gwenette M. heeft mogelijk ook iets te maken met de liquidaties in de Staatsliedenbuurt. De rechtbank van Amsterdam oordeelde eerder echter al dat niet gewacht mag worden op nieuwe ontwikkelingen in dit onderzoek.

Officier van justitie Hans Oppe heeft eerder gezegd dat er mogelijk een link is tussen de verdachte omstandigheden waarin de mannen zijn opgepakt en de liquidatie van M.'s vriend Najib Bouhbouh in Antwerpen. Mogelijk waren de vier represailles aan het voorbereiden. De advocaten van de verdachten zeggen tegen de krant dat dat 'grote onzin' is.

M. vreest voor leven

De schietpartij in De Staatsliedenbuurt heeft mogelijk ook met deze zaak te maken. Het OM denkt dat Gwenette M. deze afrekening heeft voorbereid. De liquidaties zouden het gevolg zijn van een vete tussen onder meer tussen de groep van Benaouf A. – het beoogde doelwit van de schietpartij in de Staatsliedenbuurt, die deze aanslag overleefde – en groep rond Gwenette M.

M. zou vrezen voor zijn leven vanwege dit conflict. Vorige week werd Inchomar B., een van M.'s vrienden die ook op De Dam werden opgepakt, beschoten. Er zou zestien keer op hem zijn geschoten, B. werd zwaargewond naar het ziekenhuis vervoerd.